Sastanak sa predstavnicima HBIS-a, skup u nedelju

SMEDEREVO, 7. decembar 2018 – Delegacija meštana Radinca, Vranova, Ralje i Poljoprivrednog udruženja „Smederevski domaćin“ i Pokreta Tvrđava, uz posredovanje gradonačelnice Smedereva, sastali su se danas sa predstavnicima kompanije HBIS. Složili su se da problem postoji, kao i oko nekoliko načina na koji bi mogao da se prevaziđe, a najveću pomoć u tome očekuju od Ministarstva za zaštitu životne sredine, u koje bi trebalo da odu zajedno tokom naredne nedelje.

Koliki je problem – tek treba da se ustanovi, jer merne stanice u Radincu i Ralji, koje su ih ranije izveštavale o nivou zagađenosti vazduha, odavno ne rade. I predstavnici HBIS-a su za to da one prorade, jer je ovako sve na nivou nagađanja. Oni, kako su napomenuli, izdvajaju sredstva za tu namenu i očekuju od države, u čijoj su nadležnosti i merne stanice Agencije i sama Agencija za zaštitu životne sredine, da to bude urađeno u najkraćem mogućem roku. Što se tiče konkretnih mera na smanjenju emisije gasova iz Železare – to je nešto duži proces, ali su na to spremni, u čemu takođe očekuju pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine. I meštani Železari susednih sela su mišljenja da bi država morala više da se angažuje, da pokaže da poštuje zakone koje je sama usvojila, a koji se tiču zaštite životne sredine. Koliko će u tome imati uspeha znaće se više nakon sastanka u Ministarstvu.

Što se tiče ranije zakazanog skupa za nedelju u podne, gde će se i u kojoj formi odigrati ostaje otvoreno pitanje. Predlog da bude u zatvorenom prostoru, umesto kod kapije Železare, kako je prvobitno planirano, podržala je većina predstavnika sela, ne svi, baš kao ni Pokret Tvrđava, koji se tim povodom obratio saopštenjem. U saopštenju ovaj pokret navodi da će okupljanje biti pred kapijom 3. „Odluka o protestnom skupu je doneta nedelju dana pre, na Zboru građana u selu Radinac, koje je inače najpogođenije zagađenjem iz Železare. Skup će trajati sat vremena i radi se o skupu upozorenja, a ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni u zadatom roku, protesti će se radikalizovati“ navodi se u saopštenju Pokreta Tvrđava.

Tako je, za sada, jedino izvesno da će okupljanja u nedelju biti biti, ne i kakvog.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!