Site icon podunavlje.info

Održan seminar „Lokalni novinari i pravosuđe“

SMEDEREVO, 7. decembar 2018 – O izveštavanju kada su u pitanju sudski i istražni postupci danas su se, u organizaciji Presenting Media a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, edukovali novinari lokalnih medija i dopisnici beogradskih novina i agencija koji deluju u Smederevu. U tome im je pomogla advokatica Gordana Konstantinović, stručnjak za medijsko pravo, a u radu seminara su učestvovali i Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije i Kristina Kovač, urednica sajta UNS-a.

Brajović je novinare podsetio na osnovni akt koga bi, u svim slučajevima a pogotovo prilikom izveštavanja na ovako osetljive teme, trebalo da se pridržavaju – Kodeksa novinara Srbije.

– U interesu struke je da novinari poštuju Kodeks. Danas smo u još većem problemu nego ranije, jer tabloidi ga na dnevnoj bazi krše, ali dokle god to vlast, pa i čitaoci, na ovaj ili onaj način, podržavaju ili finansiraju, teško je s tim izaći na kraj – smatra Brajović.

Gordana Konstantinović je novinare upoznala sa osnovnim postulatima valjanog izveštavanja o sudskim i istražnim postupcima, počev od terminologije, koja je izuzetno važna, jer je velika razlika između, recimo, osumnjičenog, okrivljenog i optuženog, pa do prezumpcije nevinosti, koja se nestručnim delanjem novinara neretko narušava.

Prisutni su ovom prilikom od Kristine Kovač, koja uređuje i deo sajta UNS-a „Novinari pred sudom“, saznali nevesele podatke; da su samo za dve godine pokrenute 1.143 tužbe protiv novinara i medija. Da bi se te situacije predupredile, barem kada je reč o izveštavanju u delikatnoj materiji kakva je sudstvo, služe i ovakvi seminari.

Exit mobile version