Site icon podunavlje.info

Aerozagađenje: Sastanak u Ministarstvu privrede

BEOGRAD/SMEDEREVO, 6. decembar 2018 – Predstavnici Vranova, Ralje, Radinca, Udruženja Smederevski domaćin, MZ Radinac i Pokreta Tvrđava, zajedno sa gradonačelnicom Smedereva, razgovarali su danas u Ministarstvu privrede u vezi sa rešavanjem problema aerozagađenja u Smederevu, potvrdili su članovi delegacije za Podunavlje.info.

Ovog petka trebalo bi da se sastanu sa predstavnicima HBIS-a, a naredne nedelje i da se ugovori sastanak sa ministrom zaštite životne sredine. Protest, koji je bio zakazan za nedelju u 12 sati ispred Železare, dogovoreno je da bude održan u prostorijama MZ Radinac, iako ima nedoumica u vezi sa ovom odlukom kod svih članova delegacije.

U Radincu je, podsetimo, prvi zbor građana održan 24. novembra zbog „otklanjanja posledica zagađenja i sprovođenja ekoloških normi za minimum zdravog života u ovoj sredini“.

Kako je tada rečeno, u pitanju je „nepolitički skup, protiv fabrike (železara) ne dejstvujemo, niti imamo želju da se ona zatvara, a i svi znamo da je to nemoguće“. Tom prilikom se čulo i da je zagađenjem vazduha „koje prelazi dvostruke mere“ direktno izloženo 20.000 ljudi i još toliko sa znatno manjom emisijom zagađenja, ali da i one prelaze granične vrednosti. Građani su tada artikulisali i zahteve koji su se odnosili na postavljanje odgovarajućih filtera i sprovođenje ekoloških mera koje će dovesti zagađenost u okvire dozvoljene zakonom i stavljanje mernih stanica u funkciju.

Pokrenuta je i peticija u vezi sa ovim problemom, a do pomenutog zbora građana samo u Radincu i Vranovu je potpisalo oko 900 građana.

 

Exit mobile version