Site icon podunavlje.info

Struja za privredu poskupljuje za više od 20 posto

Izvor: politika.rs, 2. decembar 2018 – Preduzeća u Srbiji koja struju kupuju od Elektroprivrede Srbije  dobila su ovih dana nimalo prijatnu novogodišnju čestitku. EPS im je ispostavio novi komercijalni ugovor za isporuku električne energije u 2019. godini sa cenom višom za 20,2%.

Kako stoji u pojedinim ugovorima, u koje je Politika imala uvid, novi cenovnik startuje od januara, tako da ovim potrošačima nije ostavljeno vremena ni da ukalkulišu novo poskupljenje u proizvode koje mahom izvoze, a kamoli da obaveste svoje kupce da će morati skuplje da im prodaju.

Privrednici koji su se tim povodom javljali Politici podsećaju da ih EPS pred svaku Novu godinu obraduje istom čestitkom. Lane su poslali ugovor s novom cenom višom za 21,2%, ove za 20,2%, pa je lako izračunati za koliko samo po ovom osnovu mora da poskupi krajnji proizvod, a svi očekuju veći izvoz i rast privrede.

Na pitanje zašto struja za privredu mora toliko da poskupi, u EPS-u odgovaraju da se cene usklađuju sa referentnim evropskim berzama, na koje ovo javno preduzeće nema nikakav uticaj. Cene nisu fiksne i menjaju se u zavisnosti od energetskih prilika na kontinentu. Sada, krajem novembra 2018. te cene su na nivou na kojem su bile 2013. godine.

EPS je, dodaju, samo jedan od učesnika na otvorenom tržištu i svaki kupac može da izabere najpovoljnijeg snabdevača u skladu sa svojim potrebama. Prilikom formiranja cene za kupce sa kojima se zaključuju komercijalni ugovori, dominantna je cena električne energije na referentnim evropskim berzama, pri čemu EPS nudi optimalne uslove na tom otvorenom tržištu električne energije.

Ponude EPS-a sa cenama koje se formiraju za komercijalne kupce uvek predstavljaju minimum u tom trenutku. Zahvaljujući takvom pristupu, EPS je snabdevač za više od 98% kupaca na otvorenom tržištu.

Profesor dr Slobodan Ružić, bivši pomoćnik ministra energetike, kaže da na tržištu struje nije dolazilo ni do kakvih velikih oscilacija da bi EPS uputio zahtev za tolikim poskupljenjem, Ali, pošto je tržište slobodno, svako nudi cenu po kojoj može najviše da zaradi.

– Ukoliko je nova cena 8,5 evrocenti bez pratećih troškova, onda je jako skupa. Ukoliko su u nju ukalkulisani i drugi troškovi, onda je cena prihvatljiva. Jasno je da EPS ovim poskupljenjem pokriva troškove proizvodnje električne energije za domaćinstva. Jer je reč o socijalnoj, nerealno niskoj ceni koju kontroliše država. To je način da EPS za sve potrošače obezbedi redovno snabdevanje. Jedino je pitanje kako država očekuje da privreda uspešno posluje s tolikim poskupljenjem osnovnih inputa – zaključuje Ružić.

http://www.politika.rs/scc/clanak/417119/EPS-ova-struja-za-privredu-poskupljuje-za-20-2-odsto

 

Exit mobile version