Site icon podunavlje.info

Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta

BEOGRAD, 26. novembar 2018 – Krajem prošle nedelje počela je primena Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, podsetilo je danas u svom saopštenju Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije. Sva igrališta u Srbiji su u obavezi da se usklade sa evropskim standardima, odnosno standardima definisanim pravilnikom. Nova igrališta će morati da se izrađuju u skladu sa tim pravilima, a postojeća da im se prilagode.

Pravilnikom je predviđeno, između ostalog, da podloga i sprave budu napravljene tako da se prilikom eventualnog pada dece, mogućnost povrede svede na minimum. Po prvi put je tačno definisano i ko je odgovoran, pri čemu je odgovornost za stavljanje u upotrebu bezbednih igrališta na vlasniku, što su u najvećem broju slučajeva lokalne samouprave. Vlasnik je takođe dužan da finansira prilagođavanje igrališta koja su već u funkciji, a definisan je rok od tri godine da se to učini. Igrališta koja u tom periodu ne budu dovedena u bezbedno stanje biće zabranjena za korišćenje.

Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta, ali je određen period od tri meseca za usaglašavanje, navodi se u saopštenju.

Exit mobile version