Site icon podunavlje.info

Radinčani održali zbor protiv zagađenja

SMEDEREVO, 25. novembar 2018 – U Radincu je u subotu uveče održan zbor građana, kako su ga organizatori najavili, zbog „otklanjanja posledica zagađenja i sprovođenja ekoloških normi za minimum zdravog života u ovoj sredini“.

Na samo početku se čulo „ovo je nepolitički skup, protiv fabrike (železara) ne dejstvujemo, niti imamo želju da se ona zatvara, a i svi znamo da je to nemoguće“.

Rečeno je i da je zagađenjem vazduha „koje prelazi dvostruke mere“ direktno izloženo 20.000 ljudi i još toliko sa znatno manjom emisijom zagađenja, ali da i one prelaze granične vrednosti.

„Želimo da se postave odgovarajući filteri odgovarajućih standarda i da se sprovedu ekološke mere koje će dovesti zagađenost u okvire dozvoljene zakonom. Želimo da merne stanice, koje su u bližoj istoriji bile funkcionalne i obaveštavale nas svakodnevno o nivou zagađenja, budu stavljene ponovo u funkciju. Skupili smo dosta potpisa (za peticiju), ali trebaće nam još. Rezultati iz Sedmog reona stižu sledeće nedelje. Do tada ćemo skupiti još potpisa i uz protestno pismo, uz priloge fotografija koje vizuelno potvrđuju veliki stepen zagađenja, uputiti na adrese nadležnih institucija, pre svega na republičke organe. Uputićemo i protestnu notu informativnog karaktera i kompaniji HBIS, da budu upućeni o delovanju, ako već nisu i reše sa državom ko će da finansira pomenuto. Ako se nadležni ogluše o naše molbe i zahteve u proteste ćemo krenuti i radikalnije. Ali, o tom potom“, rekli su poredostalog inicijatori zbora.

Na skupu, kome je prisustvovalo stotinak ljudi, uglavnom meštana Radinca, ali i predstavnika Vranova i drugih seoskih i prigradskih mesnih zajednica, čuli su se i disonantni tonovi u vezi sa brzinom i načinom rešavanja problema zagađenja.

Konačno, dogovoreno je da u naredna tri dana desetočlana delegacija ode na razgovor sa gradonačelnicom Smedereva, zatim da počnu aktivnosti oko organizacije protesta građana, uz istovremeno sakupljanje potpisa za peticiju. Na sledećem sastanku, naredne subote, trebalo bi precizirati datum protesta i videti šta je urađeno u prethodnoj sedmici.

Exit mobile version