Izložba radova Kolonije “Selimir Jovanović  Sele“

KRNJEVO, 21. novembar 2018 – U organizaciji ULUK „Selimir Jovanović Sele“ iz Krnjeva i pod pokrovitelјstvom opštine Velika Plana u Krnjevu nedavno je održana Likovna kolonija Selimir Jovanović Sele, a sada su radovi nastali u tom periodu pred likovnom publikom.

Akademski vajar i dugogodišnji profesor likovne umetnosti u smederevskoj Gimnaziji, Selimir Sele Jovanović  je rođen 1926. u Krnjevu. Studirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i stručno se usavršavao Francuskoj, a od 1960. je predavao likovnu kulturu u smederevskoj Gimanziji, sve do 1976. godine, kada napušta posao i kreće da se bavi umetnošću, sa statusom slobodnog umetnika. Atelјe mu se nalazio u Pionirskom parku u Smederevu,  u nekadašnjoj kapeli nemačkog ratnog groblјa. Oktobarsku nagradu opštine Smederevo dva puta je dobio (1967. i 1998. godine), kao i Svetosavsku povelјu opštine Smederevo (2004. godine).

Na koloniji u Krnjevu su učestvovali likovni umetnici iz Smederevske Palanke, Velike Plane, Požarevca, Beograda i Kragujevca.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!