Izložba “Stepenice III” u Muzeju u Smederevu

SMEDEREVO, 20. novembar 2018 – Galerija savremene umetnosti organizovala je u Muzeju u Smederevu izložbu Slobodanke Stupar pod nazivom “Stepenice III”, koja zaslužuje pažnju poklonika kulture.

O prostorno-zvučnim instalacijama fotografskih zabeleški Slobodanke Stupar, pored ostalog, Jelena Stojanović je rekla:

“Pre nekoliko ( šest ili sedam… ?) godina Slobodanka Stupar je prilikom svojih poseta većim i manjim evropskim i lokalnim umetničkim muzejima i galerijama započela da beleži fotografskim aparatom delove njihove arhitekture. Prirodno privučena, ali bez neke posebne namere tada, počela je da beleži ulaze, stepeništa, hodnike, tačnije one delove muzejskih građevina koji definišu, uokviruju granice, rubove, obrede prolaska: ulaz (u muzejsku ustanovu) i izlaz (iz svakodnevice), prelaz (iz jednog dela gradjevine u drugi), stepenice (silaska ili uzlaza), hodnike, sve one građevinske delove koji povezuju i razdvajaju, stvarno i fiktivno, spolja i unutra…. U nekom trenutku su se ove svojevrsne fotografske topografije usložile, dovele do određene materijalne i prostorne artikulacije, do izložbene instalacije kakva je zaživela u Nišu, Kruševcu, u Smederevu, sad. Veoma važno u tom procesu svojevrsne materijalizacije zabeleženog jeste da su odabrani foto-predlošci štampani direktno na metalu, aluminijum-alubondu. Ovo otiskivanje na metalu kao da ukida (izvrće, problematizuje) dvodimenzionalnu datost podloge. Tako otisnuti foto predlošci, uvek u množini, su upakovani, složeni sledeći taktiku ukrštanja, uvrtanja, zajedno sa pažljivo konstruisanom kombinacijom zvučnih izvora raznorodnog porekla (sintetičnim, dokumentarnim) u jednu prostornu instalaciju.”

Slobodanka Stupar, diplomirala unutrašnju arhitekturu i grafiku na FPU u Beogradu, magistrirala grafiku na FLU Univerziteta u Beogradu i specijalizirala grafiku na Školi lepih umetnosti u Atini. Izlagala na više od 50 samostalnih izlozbi u Beogradu, Zagrebu, Dubrovniku, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Krusevacu, Kelnu, Atini, Solunu, Edinburgu, Beču, Minhenu, Vitenu. Učestvovala na velikom broju grupnih izložbi i brojnim umetnickim projekima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu: Nagrada za grafiku Oktobarskog salona Beograda i Nagrada za skulpturu Likovne kolonije Željazara Sisak 1987.; Nagrada 1. Mediteranskog bijenala grafičke umetnosti, Ag. Nikolaos, Grčka 1988.; Otkupna nagrada Sveučilišne knjižnice na Zagrebačkoj izložbi jugoslovenskog crteža 1989.; Velika Nagrada 9. Internacionalnog trijenala grafike u Frehenu 1991.; Nagrada na Bijenalu suva igla Užice 1993.; Otkupna nagrada Narodnog muzeja na Beogradskom internacionalnom bijenalu grafike 1997.; Fotowettbewerb Award 1999. Štutgart 2000. Dela u muzejima i javnim kolekcijama: MSUB, Muzej grada, Muzej Zepter i Narodni muzej u Beogradu, Ludwig muzej Keln, MSUV, Novi Sad, muzeji Krusevac, Kraljevo i Vranje, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Nacionalna pinakoteka Pirej, Grčka, Savremena Galerija Zrenjanin, Zbirka Nacionalne Sveučilišne knjižnice Zagreb, zbirka Galerije Lazar Vozarevic, Sremska Mitrovica, Grafička zbirka Frechen, Nemačka, Muzej međunarodne savremene grafike Fredrikstad, Norveška, zbirka Grafičkog kolektiva Beograd, zbirke kolonija Sisak, Poreč, Tuzla, Sopoćani dr. kao i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!