Najzagađeniji vazduh u Srbiji (opet) u Smederevu

SMEDEREVO, 12. novembar 2018 – Čim je malo minula košava, Smederevo je danas opet preuzelo neslavni primat; po podacima automatske merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine koncentracija čestica PM10 je oko 17 časova prešla 302 mikrograma po kubnom metru! To je šest puta više od granice koja se vodi kao „jako zagađenje“. Još opasnije, one sitnije čestice-  PM2,5 dostigle su vrednost veću od 255 mikrograma po kubiku!

Za upoređenje, usred Beograda, na mernoj stanici Stari grad, gde je najgušći saobraćaj, kotlarnice i slično, u isto vreme izmereno je dvostruko manje PM10. Najpribližnije je Pančevo, sa jednim takvim „pikom“ u poslednjih sedam dana, ali Smederevo ih ima tri i prosečna vrednost gotovo da ne pada ispod granice jakog zagađenja, čak ni noću. Na pomenuta dva merna mesta nema podataka, nažalost, o koncentraciji PM2,5, da i to uporedimo sa Smederevom, ali podaci, sudeći po krivama na drugim mestima gde se meri, uglavnom su paralelne vrednosti sa onim PM10.

Da podsetimo, PM10 su čestice veličine 10 mikrona i manje, a PM2,5 su toliko male da je njih 60 potrebno da bi se dobila širina jedne vlasi ljudske kose. One, za razliku od PM10, osim u pluća, direktno ulaze i u krvotok. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije da srednja godišnja koncentracija PM2,5 ne bi smela da bude veća od 10, a da kada prelazi 35 – stanovništvo se smatra ugroženim!

Skorašnji članci

error: Content is protected !!