Site icon podunavlje.info

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

SMEDEREVO, 11. novembar 2018 – Jedanaestog dana, jedanaestog meseca, u jedanaest časova 1918. godine zvanično su prestala ratna dejstva u Velikom ratu. Prethodno su primirje u Kompijenju, u specijalnom vagonu maršala Foša, potpisale Nemačka i zemlje Antante negde između 5 i 12 i 5 i 20 izjutra, ali je ono zvanično stupilo na snagu od jedanaest sati tog dana.

Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila trećinu stanovništva, više od milion ljudi, oko polovina muškog stanovništva od 18 do 55 godina nije preživela rat. Žrtve među srpskim vojnicima padale su i posle 11. novembra uprkos potpisanom primirju, jer je Mađarska je vodila rat još dva dana pokušavajući da okupira Vojvodinu i Baranju.

Koliko je Smederevaca poginulo u Prvom svetskom ratu nikad tačno nije utvrđeno, svaka izneta procena mogla bi lako da se ospori. Prosto sabiranje imena na spomenicima, a ima ih u 23 od 28 naseljenih mesta na teritoriji grada Smedereva, ne može da da verodostojnu brojku. Jednostavno, upisivani su, i tada, najčešće po sećanju, a ne po dokumentaciji. Pri tom, tu je čak i priča da su se na spomenicima u pojedinim selima našla i imena nekih koji su platili za podizanje obeležja, i da se tu nađe ime njihovih, a izostavljeni su neki nesrećnici koji su stvarno izginuli a za koje nije imao kod a se zauzme – i da plati.

U svakom slučaju, kako to svedok oslobođenja Smedereva Spasoje Jefremović u svojim sećanjima opisuje: “Dugo posle Prvog svetskog rata tupila se još motika, ili ašov kopača o gvozdenu košulјu granate, tesak Vardarca ili šilјasti bajonet trećepozivca”.

Projekat „Sećanje na ratnike – 100 godina od Velikog rata u Smederevu“ sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Exit mobile version