Site icon podunavlje.info

Predavanje stručnjaka Instituta za ekonomiku poljoprivrede

SMEDEREVO, 10. novembar 2018 – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba (PSSS) Smederevo je, u saradnji sa Institutom za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda i Institutom za primenu nauke u poljoprivredi, organizovala u Smederevu još jedno stručno predavanje namenjeno povrtarima.

Stručnjaci ovih instituta upoznali su poljoprivrednike iz smederevskog kraja (Lugavčina, Radinac, Šalinac, Vodanj, Smederevo…) sa rezultatima jednogodišnjeg projekta koji se bavi ekološki prihvatljivom proizvodnjom povrća u zaštićenom prostoru.

Predavači su u okviru posebnih programskih celina upoznali poljoprivredne proizvođače sa predmetnom proizvodnjom, zatim sa ekonomskim aspektima ostvarenih rezultata proizvodnje povrća u plasteniku a bilo je reči o iskustvima u primeni Global G.A.P. standarda. Govorilo se i o praćenju i evidentiranju u ekološkoj i konvencionalnoj proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru, kao i o ekološki prihvatljivoj proizvodnji paradajza.

„Nastojimo da svake godine učestvujemo u projektima koji su od koristi za naše proizvođače. Ovaj projekat je, pre svega, namenjen poljoprivrednicima koji se bave povrtarstvom. Imali smo pre nekoliko dana i predstavljanje projekta Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke, koji takođe tretira ovu temu, pa se nadam da su proizvođači, koji su učestvovali na ovim predavanjima, dobili korisne informacije i savete u cilju unapređenja proizvodnje“, rekao je za Podunavlje info Goran Pavlović, direktor u PSSS iz Kolara.

Predavanje je realizovano u okviru projekta „Ekološki prihvatljiva proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru“ koji finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a zajedno sa proizvođačima i ova stručna izlaganja pratio je član smederevskog Gradskog veća zadužen za resor poljoprivrede.

Exit mobile version