Dan kada je Smederevo ispratilo Turke

SMEDEREVO, 8 . novembar 2018 – Ispod ovog drveta  8. novembra 1805. smederevski dizdar Muharem Guša predao je Karađorđu ključeve grada Smedereva – nazire se, jedva, natpis na spomen ploči ispod stabla, tačnije grane koja nedostaje, na Trgu kod Duda u Smederevu.

Primio je Karađorđe ključeve i Turke ispratio, da lađama odu niz Dunav, u Vidin. A ispraćaj je bio svečan, sa vojnim častima, stoji u zapisima, ali su otišli samo sa ručnim naoružanjem, oružjem koje su mogli da ponesu, ostavljajući  topove i silu municije, takav je bio dogovor kod predaje.

Događaj bitan ne samo za grad, jer Smederevo je bilo među prvim srpskim varošima koje je Karađorđe oslobodio od Turaka.

Tačno 213 godina kasnije mi smo, kanda, predali zaboravu i datum i sam spomenik koji ga, trebalo bi, zanavek obeležava. Tabla  sa natpisom, kako je rečeno, jedva je čitljiva, ona druga uopšte nije, ali zato se jasno razaznaju grafiti, dela grobara i delija i drugih potomaka ustanika. A ni đubreta ne fali, što nam, opet, nije ostalo od Turaka, nego su ga pomenuti naslednici oslobodilaca napravili. Ko nije skoro bio, ili ne veruje da smo baš takvi, slike su jutrošnje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!