Učvršćivanje temelja kule 11 u toku

SMEDEREVO, 6. novembar 2018 – U Smederevskoj tvrđavi, na čuvenoj nagnutoj kuli 11, uveliko traju radovi po projektu statičke sanacije i stabilizacije. Radnici preduzeća NOVKOL i KOTO, pod nadzorom stručnjaka Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika, ovih dan buše probne rupe, kako bi utvrdili najbolja mesta za ubrizgavanje specijalne betonske smese koja treba da ojača tlo pod temeljima kule i spreči njeno dalje naginjanje, koje još uvek, u relativno maloj meri ali traje.

Mimo namene bedema, koji su morali da istrpe sve varijante srednjevekovnog ratovanja, drevni graditelji su morali da imaju u vidu i rastresito i podvodno zemljište na kome je Tvrđava, što su prevazišli postavljajući temelje koji idu i do 7-8 metara u dubinu.

Po rezultatima ispitivanja tla oko kule 11, posle površinske zemlje, sledi sloj peska, a pre gline su podzemne vode, na pojedinim mestima na samo 2,8 metara dubine. Zbog toga će specijalna brzostežuća betonska smesa, koja će ići ispod temelja, do dubine od 10 metara, biti ubrizgana pod velikim pritiskom.

Tvrđava i kula 11, za one kojima nije poznata smederevska istorija, držali su se sasvim dobro do četrdesetih godina prošlog veka, mada je taj deo grada i u Prvom svetskom ratu bio bombardovan. Kula 11 je postradala u narednom ratu, i to u dva navrata; u eksploziji skladišta municije u junu 1941. ali i u savezničkom bombardovanju 1944. Od tada je dvadesetak metara visoki kolos nagnut više od 5 stepeni, a samo duboki temelji savesnih graditelja iz 15. veka su spasli kulu i još uvek je drže stabilnom, već tri četvrt veka prkosi zemljinoj teži.

Projekat statičke sanacije i stabilizacije kule 11 finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo. Ugovorena vrednost radova koji se sada sprovode je oko 19 miliona dinara.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!