Kinesko-srpski industrijski park u Smederevu za primer

Izvor: srbija.gov.rs, 6. novembar 2018 – Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović istakao je na otvaranju 3. konferencije o inovacijama i saradnji, u okviru mehanizma Kina i 16 zemalja CIE (16+1), da region može da bude snažan oslonac i partner Kine. Popović je tom prilikom, kao primer dobre saradnje, najavio izgradnju dva industrijska parka – u Smederevu I Beogradu.

Srbija i njeni partneri u regionu imaju potencijal da postanu centar jedinstvenog prostora inovacionog rasta u okviru inicijative „Pojas i put“. Ovde će se obrazovati i razvijati talenti, od kojih očekujemo da iskoriste tehnologije novog doba, virtuelnu realnost, veštačku inteligenciju, blokčejn, proširenu realnost, i da na njima izgrade bolje društvo, istakao je Popović.

Na marginama konferencije u Sarajevu, Popović se sastao sa zamenikom ministra za nauku i tehnologiju Kine Džangom Đenguom, i tom prilikom izrazio najsnažniju podršku jačanju saradnje Srbije i Kine u okviru inicijative „Pojas i put“.

Na sastanku je potvrđena spremnost dveju zemalja da zajednički rade na izgradnji i jačanju inovacionog ekosistema u Srbiji i regionu Balkana, a poseban akcenat stavljen je na razvoj industrijskih i visokotehnoloških parkova, inkubatora i akceleratora.

Popović i Džang, koji kopredsedavaju srpsko-kineskoj Radnoj grupi za podizanje kapaciteta u oblasti inovacija, istakli su da je neophodno zajednički brinuti o razvoju talenata, koji će biti lideri inovacionog razvoja u budućnosti.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!