Site icon podunavlje.info

Festival arheološkog filma u Smederevu

SMEDEREVO, 6. novembar 2018 – Ovog ponedeljka počelo prikazivanje izbora filmova sa 19. Međunarodne smotre arheološkog filma, koje u  saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu organizuje Muzej u Smederevu.

Festivalski izbor je otvoren prikazivanjem u ponedeljak tri domaća filma; „Igra prestola, srpski viteški kod“ Smiljane Popov,  „Petrus, srednjovekovni grad“, koji je režirao Božidar Bole Nikolić, i „Na tragu carske palate – Projekat Glac“ Slobodana Maksić.

I drugog dana, ovog utorka, ponovo su na programu ostvarenja naših autora: „Metalla Tricornensia – Kosmaj“ Rastka Šejića, „U potrazi za antičkim El Doradom“, još jedan film Smilјane Popov, i „Arheološki lokalitet  ’Anine’ – Villa rustica“, koji je režirao Aleksandar Teodorović.

U sredu će program otvoriti „Od Egipta iz doba faraona do Afrike danas“, italijanskih autora Alfreda i e Anđela Kastiljonija. Sledi „Novi osvrt na Nazaret: arheologija i tradicija“, koji potpisuje Alberto Kastelani.  I program u četvrtak je posvećen italijanskom filmu. Prvi je „Lica Etruraca – kanopske vaze iz Tolea“ Alesandra Barelija, a zatim će biti pikazan „Trajan“ Livija Zerbinija i Đovanija Ganina.

Završnog dana izbora iz festivalskog programa, u petak, na rasporedu su nemački filmovi: „Senzacionalno otkriće u Brazilu. Prvi Amerikanci“, koje potpisuju Peter pšrestel i Gizela Grajhen, i zatim „Lav – čovek“ Uve Krigera.

Sve prve projekcije počinju u 18 sati, a ulaz je besplatan.

Exit mobile version