Polaznici škole Univerziteta Lomonosov u Smederevu

SMEDEREVO, 5. novembar 2018 – Polaznici Škole mladih geografa Moskovskog državnog univerziteta „M. V. Lomonosov“, najvećeg i najstarijeg univerziteta u Rusiji, u okviru međunarodne saradnje na polјu istraživačkog, naučnog i obrazovnog sistema, borave ovog ponedeljka u Smederevu.

U okviru posete Smederevu i smederevskom kraju, obići će se klizišta na teritoriji Grada Smedereva, kao i Smederevsku tvrđavu. U poslepodnevnim i večernjim časovima polaznici Škole biće gosti Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo. Tom prilikom će predstavnici Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU, dr Marko Urošev, naučni saradnik, i mr Marko V. Milošević, istraživač-saradnik, zajedno sa profesorima Škole mladih geografa analizirati geografske pojave i procese karakteristične za smederevski kraj.

Terenski rad osmislio je Geografski institut „Jovan Cvijić“ SANU u saradnji sa profesorima iz Škole mladih geografa MGU „M. V. Lomonosov“. Do 10. novembra grupa učenika će posetiti Novi Sad, Beograd, Smederevo i Kladovo, kao i nacionalne parkove Fruška Gora i Đerdap, gde je predviđeno upoznavanje sa prirodnim i kulturno-istorijskim obeležjima ovih krajeva. U okviru posete predviđena su i predavanje saradnika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU. Poseta je planirana tako da se mladi geografi upoznaju sa sistemom zaštite prirode u Srbiji, kao i da upoznaju kako ravničarski deo (Fruška gora), tako i brdsko–planinski deo (Đerdap) Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!