Dunav: Nedozvoljeni izlov ribe

KOVIN/SMEDEREVO, 3. novembar 2018 – Kako javljaju saradnici portala Podunavlje.info, jedan sportski ribolovac iz Kovina nedavno je za tri dana upecao više od 200 kilograma somovine.

Ovaj ribolovac je, prema istim navodima, samo u jednom danu imao izlov težak 107 kilograma!  Tog dana je upecao 44 soma na istom mestu na Dunavu. Navodno, mesto je napustio nešto ranije nego što je planirao, ali je javio kolegi da nastavi ribolov na istom mestu. Kolega se kolebao,  ali je ipak otišao na reku i – upecao soma, kapitalca, od 17 kilograma!

Prema rečima našeg sagovornika koji je želeo da ostane anoniman, ulovljeni primerci su bili, uglavnom, težine od 3-4 kilograma, koji se i najlakše prodaju, naročito ugostiteljskim objektima, naravno po damping cenama. Kao i kod svih ribolovačkih priča, postoji sumnja da je i ova „ulepšana“.

Podunavlje.info podseća da je kod izlova autohtonih vrsta ribe ustanovljeno ograničenje mase dnevnog ulova rekreativnih ribolovaca na maksimalno pet (5) kilograma za ulov svih autohtonih vrsta riba, tako da je u ovom slučaju reč o prekršaju propisa.

Kod manića, šarana, štuke, soma, smuđa, smuđa kamenjara i bucova, važi propis da je dozvoljen ulov maksimalno tri (3) komada u dozvoljenoj lovnoj veličini zbirno, odnosno maksimalno 10 komada u dozvoljenoj lovnoj veličini zbirno za sledeće vrste: plotica, jaz, skobalj, mrena, klen, deverika.

Kada jedan ulovljen primerak prelazi masu od 5 kg, za sve autohtone vrste riba, ne važi ograničenje dnevnog ulova u komadima, već se u takvim slučajevima smatra da je ispunjen maksimalan dnevni ulov u masi.

Ovde je potrebno podsetiti da za kečigu važi zabrana rekreativnog i privrednog ribolova tokom 2018. i 2019. godine (do prvog monitoringa).

Ukoliko niste znali, prema podacima JP „Srbijašume“, u ribolovnim vodama ribarskog područja „Beograd“ (reka Dunav od 1173. km do 1168. km rečnog toka) od 58 vrsta riba koje naseljavaju vode područja, 11 vrsta su alohtone, dok je 47 vrsta autohtono. U vodama ovog ribarskog područja zabeleženo je prisustvo 10 strogo zaštićenih vrsta riba.

Foto: ilustracija

Skorašnji članci

error: Content is protected !!