Nove, savremene bove na celom toku Dunava

BEOGRAD, 1.  novembar 2018 – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas uvođenje najsavremenije navigacione signalizacije u vodni saobraćaj – bova vidljivih u svim uslovima.

Ona je na predstavljanju projekta „Integracija sistema za praćenje plovidbe na Dunavu“ kazala da je Srbija prva zemlja u Evropi, na celom toku Dunava, koja će imati ovakvu signalizaciju, vidljivu bilo da je dan, noć, magla ili jak sneg, uz napomenu da će stare bove biti premeštene na Savu.
Vrednost ovog projekta 2,5 miliona evra, a ukupna vrednost svih projekata u vodnom saobraćaju u Srbiji 204 miliona evra.
„Posle dve decenije započeli smo prve radove na uređenju plovnog puta na Dunavu, vrednom 10 miliona evra, kreće rekonstrukcija brodske prevodnice ’Đerdap 1’“, rekla je Mihajlović i dodala da će sledeće godine početi izgradnja teretnog terminala u luci Smederevo, a u toku je i izrada prostornog plana za novu luku u Beogradu.

Prema njenim rečima, svi ovi projekti imaju za cilj da se do 2021. godine Dunav poveže sa putnim i železničkim Koridorom 10, kao i da se Srbija vodnim putem poveže sa okolnim zemljama.
Mihajlović je naglasila da je cilj i da se dodatno poveća obim prevoza robe Dunavom, koji je, u odnosu na 2014. godinu, povećan sa sedam na 12 miliona, a do 2021. iznosiće 15 miliona tona.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je istom priliko da se ovim projektom, koji je važan iz više razloga, pokriva celokupna deonica Dunava kroz Srbiju. On je precizirao da je EU do sada investirala više od 25 miliona evra za projekte na Dunavu sa ciljem da reka postane bezbednija, čistija i prohodnija za plovidbu. Prema njegovim rečima, ovaj projekat će doprineti i privrednom rastu zemlje, s obzirom na to da će omogućiti bržu i lakšu plovidbu u svim vremenskim uslovima, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!