Site icon podunavlje.info

Istina o 24 slučaja: SARTID – istraga u toku (još uvek)

BEOGRAD, SMEDEREVO, 30. oktobar 2018 – Centar za istraživačko novinarstvo objavio je dosije o 24 slučaja spornih privatizacija, među kojima je posetiocima portala Podunavlje.info verovatno najinteresantniji onaj Sartida. Prošlo je šest godina od uspostavljanja vlasti SNS-a i formiranja radne grupe za 24 privatizacije, od 21 firme, koliko ih je bilo u ova 24 slučaja, trećina je ugašena, a trećina je u stečaju. Sartid je jedan od tri slučaja, zajedno sa „Prosvetom“ i „Novostima“, gde istraga još uvek traje.

Timeline

30/07/2002 Zbog prezaduženosti pokrenut stečajni postupak u Sartidu

31/03/2003 Prodat Sartid iz stečaja

10/05/2004 Savet za borbu protiv korupcije objavio izveštaj o prodaji Sartida

31/01/2012 Vlasnik Železare je ponovo Vlada Srbije

12/2012 Saslušani funkcioneri u okviru istrage o Sartidu

28/12/2013 Vučić: policija podnela četiri krivične prijave

21/03/2015 Dolazak novog menadžmenta

18/04/2016 Ponovo prodat Sartid

Resume

Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko industrijsko društvo – Sartid (Železara Smederevo) je osnovano u Beogradu 20. februara 1913. Za vreme Jugoslavije, nakon procesa nacionalizacije, postalo je društveno preduzeće.
Sa dolaskom DOS-a na vlast otvorilo se pitanje poslovanja Železare, koja je imala velike dugove. U martu 2002. premijer Zoran Đinđić (DS) je potpisao pismo o namerama i strateškom partnerstvu Sartida sa USS Košice iz Slovenije, u vlasništvu američkog US Steel-a.
Skoro pet meseci kasnije, otvoren je stečajni postupak nad Sartidom zbog prezaduženosti.
Zbog brzine i načina na koji su donošene odluke u stečaju, Savet za borbu protiv korupcije je kasnije napisao da je sud pokazao neshvatljivu brzinu u odnosu na činjenicu da su pojedini stečajni postupci trajali i više od deset godina:
„Odluke su donošene istog dana ili sutradan po predlogu stečajnog upravnika, ponekad su post festum odobravane akcije za koje je neophodna saglasnost stečajnog veća, a gotovo je farsična činjenica da je oglas o otvaranju stečaja nad jednim zavisnim preduzećem objavljen u Službenom glasniku pošto je već doneta odluka o njegovoj prodaji.”
Tako je, na primer, stečajni upravnik 28. marta 2003. dao predlog da se izvrši prodaja US Steel-u za 21,3 miliona dolara, da bi već 31. marta kompletna Železara bila prodata ovoj američkoj kompaniji, neposrednom pogodbom, bez javnog oglašavanja.
Oktobra te godine radnici Železare stupaju u štrajk koji će trajati do novembra, kada su im ispunjeni zahtevi za povećanje plate i rešavanje statusa 450 radnika u zavisnim preduzećima.
Savet za borbu protiv korupcije je u maju 2004. objavio izveštaj o prodaji Sartida i vođenju stečajnog postupka, uz zaključak da je taj slučaj „do sada najveći skandal procesa privatizacije u našoj zemlji.“
„Prodaja Sartida AD i zavisnih preduzeća u postupku stečaja izaziva osnovanu sumnju da je u pitanju klasičan slučaj korupcije u koju su uključeni najviši organi izvršne i sudske vlasti, koji su zloupotrebili svoj položaj,“ napisao je Savet, dodajući da je prodajna cena od 21,3 miliona dolara bila niska jer je Ekonomski institut procenio vrednost investiranog kapitala Sartida AD na 57.645.000 dolara, Sartid Beli limovi na 960.000 dolara i Sartid Luka Smederevo na 930.000 dolara. Pored toga, kupac je bio oslobođen svih dugova koji su, prema medijima, bili procenjeni na 1,7 milijardi dolara.
„Ta firma je svesno ušla u igru, što se vidi iz sukcesivnih koraka, izražavajući navodnu želju da se pomogne preduzeću koje se nalazi u velikim teškoćama, a u stvari tražeći privilegovan položaj čime bi ostvarila ključnu prednost u odnosu na potencijalne takmace u procesu privatizacije,“ piše u izveštaju Saveta.
US Steel će upravljati Sartidom narednih devet godina, da bi u januaru 2012. odlučili da vrate državi Železaru zbog lošeg poslovanja i posledica svetske ekonomske krize iz 2008. Sartid je za jedan dolar ponovo postao državno vlasništvo.
Tadašnji premijer Mirko Cvetković rekao je da je Vlada otkupila Železaru sa ciljem da očuva proizvodnju i radna mesta za više od 5.000 zaposlenih.
Te godine počela je sa radom i radna grupa MUP-a koja je istraživala sporne privatizacije, među kojima i Sartid, pa je u septembru 2012. tadašnji premijer Ivica Dačić (SPS) rekao da što se njega tiče prvi na spisku treba da bude Sartid.
Pred kraj 2012. mediji su izveštavali da su Aleksandar Vlahović, nekadašnji ministar privrede i privatizacije, Božidar Đelić, ministar finansija, Miroljub Labus, šef Agencije za sanaciju, likvidaciju i stečaj banaka i Nemanja Kolesar, šef kabineta Zorana Đinđića, saslušani u policiji zbog privatizacije Sartida.
Policija je, pored tri izveštaja koja je podnela Tužilaštvu za organizovani kriminal 2013. godine, vodila i zajedničku istragu sa holandskom policijom i pravosudnim organima zbog sumnje da postoje elementi krivičnog dela pranje novca.
U decembru 2013. prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao da je policija podnela četiri krivične prijave, među njima i protiv Nemanje Kolesara.
Nakon ukidanja radne grupe MUP-a, predmet je dat policijskim službenicima iz Smedereva.
Postupak koji danas vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal se još nalazi u fazi istrage i nije podignuta optužnica.
Sartid je bio pod upravom države sve do 2015. kada je Železara predata na upravljanje profesionalnom menadžerskom timu HPK Menadžmenta, na čelu sa slovačkim direktorom Petrom Kamarašom. Vlada do danas odbija da objavi detalje tog ugovora.
U aprilu 2016, Vlada i kineska kompanija Hesteel su potpisali kupoprodajni ugovor kojim je Hesteel preuzeo Železaru za 46 miliona evra.

Document

Sartid – Generalni direktor Sartida piše Labusu

Ostalo

Sartid – Ugovor o kupoprodaji Sartida u stečaju i US Steel Balkan

Poslovna dokumentacija

Sartid – Nalaz Ekonomskog instituta – procena vrednosti investiranog kapitala

Poslovna dokumentacija

Sartid – Izveštaj Saveta poslat Vladi Srbije

Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije

Sartid – Informacije o Predlogu sporazuma o saradnji Vlade RS i US Steel

Poslovna dokumentacija

Sartid – Izveštaj Saveta poslat Vladi Srbije

Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije

https://24slucaja.cins.rs/sr/slucajevi/sartid

Exit mobile version