Đaci IV/2 i učitelј Miloš dobili Evropsku oznaku kvaliteta

KOVIN, 30. oktobar 2018 – Učenici IV2 odeljenja kovinske Osnovne škole „Desanka Maksimović“, sa učitelјem Milošem Bakovićem, dobitnici su Evropske oznake kvaliteta za izuzetan rad u okviru projekata „We use web 2. tools in class“ i „Math is a game“. Nešto ranije, u avgustu ove godine, ova ekipa je dobila prvo Nacionalnu oznaku kvaliteta, a novo, evropsko priznanje, stiglo je prošle nedelje.

„To znači da su vaš rad, rad vaših učenika i škole priznati na najvišem evropskom nivou. Takođe, vaš projekat će biti izložen u posebnom prostoru evropskog portala na www.etwinning.net.“, stoji u obaveštenju koje je stiglo na adresu učitelјa Miloša Bakovića.

eTwinning je platforma namenjena prosvetnim radnicima koji rade u školama i predškolskim ustanovama u Evropi za potrebe komunikacije, saradnje, razvijanja projekata, razmene, učenja i podučavanja. eTwinning podstiče saradnju među školama u Evropi upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), tako što se školama obezbeđuju podrška, alati i usluge. Platforma takođe pruža mogućnosti za besplatno i kontinuirano profesionalno usavršavanje nastavnika putem interneta.

Projekat „Math is a game“ osmišlјen je kako bi matematika učenicima postala interesantnija i atraktivnija, da oni kroz učešće u raznovrsnim matematičkim igrama iz drugih evropskih zemalјa postali motivisaniji za učenje i rad. Igrolika nastava je inovativni model u projektu, kroz igru deca razvijaju čula i stvara se osnova za učenje. Raznovrsnost igara doprinosi raznolikosti nastave, što pojačava motivaciju i učenika i nastavnika za učenje i rad.

Projekat „We use web 2.0 tools in class“ osmišlјen je kako bi se aktivno prezentovalo korišćenje različitih web 2.0 alata u procesu nastave i kako bi nastavnici i učenici razvijali nove IKT veštine. Projekat podrazumeva kompjuterski podržano učenje, gde učenik koristi kompjuter u procesu učenja, što podrazumeva korišćenje različitih softvera, odnosno web 2.0 alata.

U projektima su učestvovali prosvetni radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Polјske, Italije, Makedonije, Gruzije, Rumunije, Moldavije, Španije, Slovačke, Bugarske, Albanije i Turske, a komunikacija između partnerskih škola obavljana je putem elektronske pošte, TwinMail-a i TwinSpace-a. Nosioci projekata su postavlјali zadatke, a ostali učesnici su ih ispunjavali. Partneri su predstavlјali svoje matematičke igre i web 2.0 alate aktivno u Twinspace-u i na posebnim stranicama, tako da su i učenici imali prilike da ih vide i isprobaju sa nastavnicima u svojim školama. Kao rezultat zajedničkog rada nastale su knjige zajedničkih igara i web 2.0 alata najrazličitije namene svih učesnika, ali i evaluacija projekata.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!