Pomeranje kazaljki – još ovaj i još dva puta?

SD/SP/VP/KO, 27. oktobar 2018 – Vraćanjem kazaljki za jedan sat unazad, u noći između subote i nedelje, sa tri na dva sata, spavaćemo sat duže, vrlo moguće pretposlednji put.

Nije do nas, Evropska komisija je 12. septembra predložila da se polugodišnje pomeranje sata ukine i ako taj predlog izglasaju Evropski parlament i Savet Evrope, kazaljke će pbiti pomerane još 31. marta i 27. oktobra naredne godine.

Po predlogu Evropske komisije, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom i letnjem režimu računanja vremena, a to će važiti i za Srbiju, koja nije u EU, ali u ovom slučaju propise, iz praktičnih ne i političkih razloga, usklađuje sa ostatkom Evrope, mada je i to deo pregovaračkog poglavlja 1 u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena. Sve, naravno, pod uslovom da Narodna skupština Republike Srbije usvoji Zakon o računanju vremena koji je krajem avgusta predložila Vlada.

Kazaljke na časovnicima u Srbiji, podsetimo, pomeraju se od 1983. godine za jedan sat unapred u martu da bi se potom krajem oktobra vratile unazad.

Inače, letnje i zimsko računanje vremena primenjuje se u oko 110 država, ali ne i u Rusiji, Kini. Japanu, Belorusiji, na Islandu, i u afričkim zemljama.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!