Formirana Radna grupa za smanjenje aerozagađenja

BEOGRAD/SMEDEREVO, 24. oktobar 2018 – Vest koju je danas objavilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, da je formiralo Radnu grupu za smanjenje aerozagađenja, trebalo bi da obraduje i Smederevce. Jer, kako ste mogli da pročitate i na ovom portalu, vazduh u Smederevu je već izvesno vreme sve samo ne zdrav. Podaci sa merne stranice za automatski monitoring kvaliteta vazduha u Smederevu, one jedine koja radi, već poduže pokazuju koncentracije mikro čestica u vrednostima koje prevazilaze dozvoljene; i po tri puta su veće od onih koje se tretiraju kao opasne po zdravlje.

Kao neko ko je među prvima pokrenuo ovu temu, kada je pre petnaestak dana u Smederevu zabeleženo alarmantno povećanje prisustva pomenutih opasnih čestica, ovo doživljavamo kao znak da se „tamo negde“ ipak prati šta se objavljuje. Nismo samozaljubljeni, da mislimo da je sve od nas krenulo, jer su se istom temom, zagađenja vazduha u Smederevu, bavili i prestonički mediji, nekoliko dana posle nas. Ono, neki savesno i odgovorno, po svim uzusima profesije, drugi tako da je moglo da se zaključi da su Smederevci načisto poludeli kada na 25 stepeni Celzijusa lože kotlarnice, pošto su one apostrofirane kao najveći zagađivači u momentu dok smo još uvek uživali blagodeti miholjskog leta. Ali, šta da se radi…

Inače, resorni ministar Goran Trivan je, kada ga je novinar ovog portala pitao, rekao da će se njegovo Ministarstvo „uskoro pozabaviti Smederevom“. Bilo je to u maju, do duše ove godine, „uskoro“ još uvek traje.

Ostaje nada da neće biti po onoj novonarodnoj; „Ako hoćeš da se nešto nikada ne reši – samo formiraj radnu grupu“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!