Predavanje „Smeh i smrt u antičkoj Grčkoj“

SMEDEREVO, 22. oktobar 2018 – U okviru naučno-obrazovnog programa smederevskog Centra za kulturu ovog utorka će, sa početkom u 18 sati i 30 minuta, biti održano predavanje „Smeh i smrt u antičkoj Grčkoj“. O toj temi govoriće dr Lada Stevanović, viši naučni saradnik Etnografskog instituta SANU.

Program će omogućiti dublji uvid u načine na koji se pojedinac i zajednica suočavaju sa smrću u antici, odnosno u staroj Grčkoj, i otvoriti perspektive razumevanja mesta i značenja smeha u pogrebnom ritualu. Biće pruženi odgovori na pitanje o konceptu života i smrti i pogledu na svet koji dozvoljavaju uspostavljanje odnosa između fenomena smeha i smrti. Obrada teme uputiće na iskustvo nejasne, zamagljene granice između života i smrti, na njihovu nerazdvojivost, isprepletnost, kao i na vezu između smrti i preporoda, umiranja i novog rađanja ili regeneracije, uz pozivanje na folklorni materijal, mitske predstave, umetnička dela i znanja o antičkim kultovima (kao što su, na primer, kult Dionisa i Demetre). Bićemo u prilici da se upoznamo sa ulogom (ritualnog) smeha kao činioca afirmacije života, njegove manifestacije koja ga čini podesnim za otpravljanje pokojnika u onostrano ili „protivotrovom“ za smrt. U kontekstu suočavanja sa smrću i njenim užasom i ozbiljnošću biće rasvetljena i parodija koja donosi element humora i smešnog. Pažnja će biti posvećena i crnom humoru kao amalgamu smeha i smrti, kao i prepoznavanju njegovog porekla u antici. Ova tema vodi nas i ka poreklu antičkog teatra.

Prevanje je u Koncertnoj dvorani, a ulaz je slobodan.

Dr Lada Stevanović u istraživanjima kombinuje savremene antropološke teme i teme iz oblasti antropologije antike i istorijske antropologije. Doktorirala je sa temom „Smeh na pogrebu: antički grčki pogrebni rituali u rodnoj i antropološkoj perspektivi“. Toj tematici posvetila je monografiju za koju je dobila nagradu Etnografskog instituta SANU. Bavila se odnosom antičke drame i savremenog pozorišta, bioskopa i književnosti, konceptom heroja u antičkoj Grčkoj, pitanjem konstitucije nacionalnog i rodnog identiteta, kultom i tradicijom Indoevropljana. Autor je brojnih naučnih radova.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!