Završena 49. Smederevska pesnička jesen

SMEDEREVO, 19. oktobar 2018 – Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen, 49. po redu,  sinoć je završen uručivanjem festivalskih nagrada. Zlatnu strunu, najstariju nagradu Smederevske pesničke jeseni, za 2018. godinu, po oceni žirija, ponela  je pesma „Rezultanta“, autora Miloša Jankovića.

„Pesma interpretira sasvim posebnu sliku egzila ličnosti koja iz svog samožića posmatra drugu, širu sliku opštežića. Ta perspektiva je tamna, dok pogled pesnika bez identiteta formira, prema nalogu okruženja, postavlja i mentalnu i socijalnu, ako hoćete i političku dijagnozu sveta. Ta je projekcija kritička prema društvu i pokazuje mimikriju pesnika i njegov lažni život“, navodi se, pored ostalog, u obrazloženju žirija.

Nagradu publike, na osnovu glasova posetilaca, od pet pesama u najužem izboru za nagradu Zlatna struna, dobila je pesma „Žene prevode“, autorke Biljane Milovanović Živak. Nagradu je uručio Milorad Popović, vlasnik Foto Dunava, pokrovitelj nagrade.

Povelja Zlatko Krasni, koja se dodeljuje za prevođenje savremene poezije, uručena je prevodicu Silviji Monros Stojaković.

„Književno prevođenje podrazumeva i umetničko angažovanje prevodioca, odnosno određeni umetnički dar, talenat, osećaj za prenos književnog teksta u drugi kulturni ambijent tako da ga čitalac primi sa istim senzibilitetom kao i čitalac na maternjem jeziku. Zato je književni prevod priznat kao autorsko delo, jer književno prevođenje je i tumačenje. Zato su prevodioci kao Silvija dragoceni za našu, argentinsku, špansku, a samim tim i svetsku kulturu“, rekao je o argentinsko/srpskoj dobitnici, književnik Dragan Mraović.

Povelja Našeg glasa pripala je Jasminki Nadaškić Đorđević, po treći put, za „celokupan stvaralački doprinos smederevskoj i srpskoj poeziji“, obrazložio je Prvoslav Radojković, direktor ove medijske kuće.

„Ova nagrada znači da je  sve ono što sam radila, pisala, govorila,našlo neki put, neki odraz u okruženju u kome egzistiram. Taj odraz mi mnogo znači i zahvaljujem se auditorijumu i onome ko je taj odraz prepoznao“, rekla je dobitnica.

U okviru Festivala od ove godine dodeljuje se i nagrada za najlepšu pesmu o Dunavu. Nagrada nosi naziv Tomislav Stevanović, po Smederevcu „koji je čitav život posvetio umetnosti, književnosti i slikarstvu“. Autor je 12 pesničkih knjiga i jednog proznog dela.

Prvi dobitnik ovog priznanja je Miroslav Bjelik, pesnik iz Slovačke, koji je nagrađen za pesmu „Mostovi na Dunavu“. Bjelik je, zahvaljujući se na nagradi i pozivu da učestvuje na Festivalu, istakao uspešnu saradnju slovačkog i srpskog udruženja književnika, posebno u okviru projekta međunarodne antologije poezije o Dunavu – „Veliki Gospodin Dunav“. Prema njegovim rečima, dogovoreno je da ubuduće Smederevo bude glavni evropski grad koji će prezentovati poeziju o Dunavu.

U okviru programa Meridijani predstavljena je poezija stranih i domaćih pesnika, gostiju Festivala, a domaćini su se potrudili da, povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Alekse Šantića, njegove stihove prenesu i u muzičkoj formi, što su veoma uspešno uradili Marina Milenković i Miljan Guberinić.

Naredna Smederevska pesnička jesen je jubilarna, pedeseta!

Skorašnji članci

error: Content is protected !!