Upravni sud uvažio tužbu otpuštenih matičarki

SMEDEREVO, 19. oktobar 2018 – Upravni sud Republike Srbije doneo je presudu kojom se uvažava tužba otpuštenih smederevskih matičarki i poništava rešenje Žalbene komisije Gradske uprave Smederevo od 7. februara 2017. a predmet vraća nadležnom organu na ponovno odlučivanje, saznaje Podunavlje.info.

Tužba je podneta od strane punomoćnika zaposlenih, u ovom slučaju tri zaposlene, jedna je u međuvremenu preminula, a dve ostvarile pravo na starosnu, odnosno invalidsku penziju.

“Po mišljenju Upravnog suda, iz člana 59, stav 2. Zakona o radnim odnosima u državnim organima, proizilazi da je za težu povredu radnih obaveza i dužnosti, alternativno, propisana mogućnost izricanja disciplinske mere novčane kazne, ili prestanka radnog odnosa. Iz toga, po shvatanju Upravnog suda, proizilazi obaveza disciplinskog organa da obrazloži svoju odluku u pogledu ovakve disciplinske mere, prestanka radnog odnosa, i to, kako u odnosu na prirodu učinjene povrede radnih obaveza i dužnosti i posledice koje je ta povreda ostavila na državni organ, tako i u odnosu na zaposlene, uz uvažavanje njegovih ličnih i porodičnih prilika, Kao i da na osnovu takve ocene zasnuje svoj stav o adekvatno izrečenoj disciplinskoj meri i svrsi njenog izricanja”, kažu za Podunavlje.info punomoćnici otpuštenih matičarki.

Oni podsećaju da je po istom Zakonu obavezno i mišljenje sindikalne organizacije, koji je sugerisao novčanu kaznu, a ne prestanak radnog odnosa, što Žalbena komisija nije uvažila.

Na osnovu presude Upravnog suda ponovo treba da odlučuje Žalbena komisija, po žalbi o prestanku radnog odnosa. No, u međuvremenu je osnovana potpuno nova Žalbena komisija, što je učinjeno, tvrde advokati matičarki, protivno odredbama novog Zakona,.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!