Otvorena 49. Smederevska pesnička jesen

SMEDEREVO, 18. oktobar 2018 – „Za mnoge od nas je ova pesnička svetkovina mera odrastanja i umetničkog prožimanja sa svetom modernih poetičkih nastojanja ka osmišljavanju slobode i stvaralačke samosvojnosti, a to se neosporno događa poštovanjem drugog i povišenim razumevanjem drugosti. Otud je i ova pesnička jesen metafora za prepoznavanje humanih vrednosti i prijateljevanja na različitim jezicima“, rekao je pored ostalog predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić otvarajući 49. Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen.

Azerbejdžanski pesnik Hagani Habiboglu, zahvaljujući se  na dodeljenoj međunarodnoj pesničkoj nagradi Zlatni ključ Smedereva, poručio je da „tradicija da poveravate pesnicima ključ grada Smedereva treba visoko ceniti i proširiti po celom svetu“.

„Kada bi se ključevi svih država davali na čuvanje pesnicima, naša planeta bila bi mnogo lepše i mirnije mesto. Selo u kojem sam rođen je sada pod okupacijom Jermenije, tamo ne mogu da se vratim, ali su mi uručili ključ grada u dalekoj Srbiji što mi mnogo znači“, kazao je laureat i podsetio da u Beogradu radi Centar azerbejdžanske kulture, za koji je izrazio nadu da će odigrati „nezamenljivu ulogu u razvoju kulturnih odnosa između naših zemalja“.

„Bez obzira što Srbija ima Ambasadu u Azerbejdžanu, budite sigurni da ćete imati još jednog ambasadora dobre volje“, poručio je Habiboglu.

Ambasador Republike Azerbejdžan Eldar Hasan obratio se prisutnima povodom uručivanja nagrade azerbejdžanskom pesniku, i prethodno, otvarajući izložbu fotografija pod nazivom Azerbejdžan – zemlja svete vatre

„Most između naroda su kultura, umetnost, poezija. Od nastanka sedamdesetih, ovaj Festival objedinjuje narode raznih nacionalnosti i čestitam vam na tome. Veoma smo ponosni što je ovogodišnji dobitnik naš pesnik“, rekao je pored ostalog Hasanov i istakao da je „Festival ključ mira, stabilnosti i prijateljstva i on predstavlja ključ rešavanja svih problema koji su pred nama“ .

Sinoć je predstavljena i poezija pet izabranih pesnika na konkursu za nagradu Zlatna struna.

Svečanost otvaranja Festivala počela je pesmom „Oj, devojko, Smederevko“, u izvođenju hora Kir Stefan Srbin, a pesničko veče je, pred malobrojnom publikom, začinio poljski kamerni kvintet „Nadrealističnih pet“, zanimljivim delima savremene poljske muzike, koja slušaoce ne ostavljaju ravnodušnim.

Kvintet će održati koncerte savremene poljske klasične muzike i u Raškoj, Beogradu i Novom Sadu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!