Streljaštvo: Srpske nade na velikom izazovu u Finskoj

BEOGRAD, 18. oktobar 2018 – Juniorska reprezentacija Srbije vazdušnom puškom odradila je poslednje treninge pred polazak na finalno takmičenje Evropske lige mladih, za strelce od 14 do 18 godina, koje će tokom vikenda biti održano u finskom gradu Kisakalio.

Našu zemlju će u Finskoj predstavljati Marija Kolarević (Jedinstvo, Stara Pazova), Marija Zavišić (Policajac, Beograd), Veljko Ilić (Smederevo) i Đorđe Savić (Oko sokolovo, Kosjerić).

Za medalje će se boriti osam najboljih selekcija iz kvalifikacija, a Srbija je mesto na završnom takmičenju obezbedila ubedljivom pobedom na turniru Regiona „Istok“ u Osijeku.

Marija Malić i Aleksa Mitrović, koji su bili u ekipi na kvalifikacionom turniru, a nedavno na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu osvojili bronzane medalje, nisu bili u konkurenciji za sastav, s obzirom da se srpski olimpijski tim iz Argentine vraća u subotu.

Na finalnom turniru reprezentacije su podeljene u dve grupe po četiri ekipe. Sastaju se po ligaškom sistemu (tri kola). Reprezentacija prijavljuje troje strelaca za svaki od tri meča. Svaki član ekipe ima direktnog rivala u protivničkom timu. Pucaju se četiri serije od po 10 metaka. Posle svake serije bolji strelac u duelu dobija dva boda, a ukoliko je nerešeno rivalima ide po bod. Bodovi iz sva tri pojedinačna duela se sabiraju za ukupan rezultat u meču. Prvoplasirani u grupama se bore za zlato, a drugoplasirani za bronzu.

Uz strelce će u Finskoj biti Ivan Manojlović, trener koordinator za juniorske kategorije u stručnom štabu reprezentacije.

­Uz Srbiju na finalnom turniru Evropske lige mladih vazdušnom puškom učestvuju Austrija, Finska, Mađarska, Italija, Poljska, Rusija i Švedska.

Srbija do sada ima dve medalje vazdušnom puškom u Evropskoj ligi mladih. U prvom izdanju takmičenja, 2009. naš tim je osvojio zlato, a prošle godine bronzu.

Određen je i sastav reprezentacije Srbije za tradicionalni turnir „Olimpijske nade“ za strelce kadetskog i juniorskog uzrasta koji će u Njitri (Slovačka) biti održan od 16. do 18. novembra.

U Njitru putuju – puška: Kristina Lazarević (Novi Beograd – Ušće), Teodora Vukojević („Čika Mata“, Kragujevac), Lara Canić (Niš 1881), Đorđe Savić (Oko sokolovo, Kosjerić), pištolj:

Zlatomir Marković (Sava Mesarci, Vladimirci), Dušan Bojić (Smederevo) i Jovana Todorović (Novi Beograd  – Ušće).

Skorašnji članci

error: Content is protected !!