SPJ: Poezija Tozovca, nagrada uručena zavičajnoj autorki

SMEDEREVO, 17. oktobar 2018 – Smederevskoj publici sinoć je predstavljena knjiga poezije Predraga Živkovića Tozovca, koga svi znaju kao legendu naše muzike, a sada su bili u prilici da ga upoznaju i kao vrsnog pesnika.

Govoreći o Tozovčevoj poeziji, Goran Đorđević, direktor Smederevske pesničke jeseni, naglasio je da “skoro nema u našoj književnoj, naročito pesničkoj produkciji, takozvanih estradnih umetnika, izvođača narodne muzike”, a Tozovac je mnogo više od toga, pesnik u svakom smislu te reči..

“Kad čitamo ovu knjigu, koju je uredio Milovan Vitezović, vidimo da je njen autor čovek koji do kraja i strasno i ozbiljno sklapa svoj stih, brusi ga. I, ono što je naročito ovde važno, muzički ga usklađuje od prvog do poslednjeg stiha, ali ne kao tekst za pesmu, već kao pravopisanu poeziju. Jer sve njegove pesme koje je pevao su izvanredni tekstovi i zato je njegovo muzičko trajanje uveliko premašilo pola veka”, rekao je pored ostalog Đorđević i ocenio da je Tozovac doajen naše muzičke scene, ali i stvaralac koji brižno neguje svaku reč.

Pesme Predraga Živkovića Tozovca „Dobro veče janičari“ i „Lažni prijatelji“ objavljeni su u ediciji „Pesnički meridijani Smedereva“ u izdanju 49. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen.

Pesnička nagrada „Smederevski Orfej“ za 2018. godinu sinoć je uručena Kristini Milosavljević za pesmu „Dugogodišnja alergija“.

Predsednica žirija Tatjana Lazarević Milošević rekla je da je u konkurenciji za ovogodišnju nagradu Smederevski Orfej učestvovao 21 autor sa 41 pesmom, dvostruko više nego prošle godine.

“Otuda, bez preterivanja, možemo zaključiti da ovogodišnja nagrada Smederevski Orfej reflektuje srpsku pesničku scenu u malom”, istakla je pored ostalog Lazarević Milošević.

Svečanost otvaranja ovogodišnjeg Festivala predviđena je za danas, kada će biti uručene nagrade Zlatni ključ Smedereva i Zlatna struna.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!