Dan oslobođenja Smedereva u II svetskom ratu

SMEDEREVO, 16. oktobar 2018 – Polaganjem venaca na Spomenik Ivanu Stefanoviću Srbi, Milivoju Stojkoviću Mići i Svetomiru Mladenoviću, danas je obeležen Dan oslobođenja Smedereva u Drugom svetskom ratu.

Sovjetski vojnici su, uz pomoć delova 1. krajiške brigade 5. divizije NOVJ i lokalnog stanovništva, u predvečerje 16. oktobra 1944. primorali nemački garnizon u Smederevu na predaju, prekidajući time važnu komunikaciju Smederevo – Beograd.  Komandant sovjetske 57. armije je naredio ne samo oslobođenje Smedereva već i sprečavanje povlačenje neprijateljskih snaga koje bi branile Beograd.

Inače, kad već behu spomenute a u svetlu današnjeg događanja, ostaje da se vidi da li je možda ustanovljena nova podela na „prijateljske“ i „neprijateljske“ snage, ovoga puta u sektoru informisanja, ili je, nadamo se, u pitanju samo nemar/nehat. Naime, da ne ostane nespomenuto, na ovogodišnje obeležavanje Dana oslobođenja polaganjem venaca, mimo (višedecenijskih) običaja, nisu pozvani novinari, barem ne novinari svih redakcija, uključujući i one ovog portala.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!