Trgovinski rat SAD i Kine: Šta to znači za Srbiju

Nedavno je Kina najavila uvođenje novih trgovinskih tarifa na 60 milijardi američkih dobara

Izvor: bbc.com, autor: Su Ping Čan, 11. oktobar 2018 – Svet rizikuje da postane „siromašnije i opasnije mesto“ zbog trgovinskog rata između SAD i Kine, najnovije su prognoze Međunarodnog monetarnog fonda. MMF je zato smanjio prognoze za globalni rast za ovu i sledeću godinu. Od zategnutih odnosa može da pati i srpski džep.

„Tako smo 2008. godine mislili da svetska ekonomska kriza neće uticati na nas jer smo mali i ne izvozimo puno. Učinak je bio takav – da smo skoro bankrotirali 2014″, objašnjava za BBC na srpskom Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Savić daje tri konkretna polja kako trgovinski rat između SAD i Kine može da se preseli i u srpsku prodavnicu.

Nedavno je Kina najavila uvođenje novih trgovinskih tarifa na 60 milijardi američkih dobara, uključujući proizvode kao što su tečni prirodni gas, proizvedeni u državama lojalnim američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Tramp konstantno preti – sada da će smanjiti strane automobile

Tramp je na Tviteru upozorio Peking da ne pokušava da utiče na predstojeće izbore u SAD.

„Uslediće velika i brza ekonomska odmazda protiv Kine ako ciljaju na naše farmere i industrijske radnike“, napisao je.

Amerika je uvela tarife na 200 milijardi dolara kineskog uvoza, a ta odluka je stupila na snagu prošlog meseca.

Koji su rizici za svet?

Očekuje se da će svetski ekonomski rast u 2018. i 2019. godini porasti na 3,7 odsto, u odnosu na prethodno predviđanje MMF-a od 3,9 odsto u julu.

To nam govori da svet ekonomski, posmatrano na kratak period, ide – na dole.

„Trgovina se odražava na politiku i nastaju potresi u nekoliko zemalja, što predstavlja dalje rizike“, rekao je glavni ekonomista MMF Moris Obstfeld.

Smanjenje globalnog rasta takođe se odrazilo na prognoze rasta u evrozoni, a došlo je i do turbulencija u brojnim ekonomijama u razvoju.

Očekuje se da će Venecuela opet upasti u krizu 2019. godine, dok je predviđena za narednu godinu deset miliona.

Predviđa se i da će Argentina, koja je nedavno usvojila mere finansijske pomoći od MMF, takođe patiti ekonomski u 2018. i 2019. godini.

Šta to znači za Srbiju

Marija Janković, novinarka BBC na srpskom

Potrošači u Srbiji bi opet mogli da uđu „u crveno“, ako se zaoštri trgovinski rat između SAD i Kine, objašnjava profesor ekonomije Ljubodrag Savić.

„Za nas je najbitniji ekonomski partner Evropska unija. Tako, kriza na relaciji Amerike i Kine neće uticati na ekonomiju Srbije direktno. Ipak, i indirektan uticaj je dovoljan da nas vrati na situaciju iz 2014, kada smo u jednom trentku bili zaduženi 80 odsto BDP. Poređenja radi, to je duplo više nego što je dozvoljeno.“

Broj zaposlenih u industriji čelika u SAD opao je za 50 hiljada od 2000. do 2016. godine

Savić daje tri glavna polja na kojima bi Srbija mogla da dođe u problem, ako američki i kineski trgovci budu morali da rade ono što im govore – političari.

Hrana bi bila skuplja – U Srbiji radi veliki broj multinacionalnih kompanija, koje, između ostalih, drže prehrambenu industriju. Tako, ukoliko dođe do ekonomskih potresa kod kineskih, američkih i firmi iz EU – one bi se prelile i kod nas.

Nafta bi bila skuplja, pa tako i gorivo – vrednost nafte na međunarodnom tržištu konstantno raste, jer je Kina donela odluku da obustavin uvoz nafte iz Amerike. Problem sa naftom jeste što je ona na neki način politička kategorija – čim dođe do međunarodnih previranja i potresa, skače njena cena. Srbija bi tako bila direktno ugrožena jer uvozi čak 80 odsto svojih potreba za naftom. Poskupelo bi i gorivo, a otežano bi radile fabrike kojima je nafta jedna od osnovnih sirovina za pokretanje proizvodnje.

Krediti bi mogli da poskupe – nesigurnost finansijskih tokova na svetskom nivou, slično kao kada se dogodila Svetska ekonomska kriza 2008, ponovo bi se odrazila i na finansijske usluge u Srbiji.

Koliko može da postane loše?

Očekuje se eskalacija tržišnih tarifa u SAD i Kini u 2019. godine, jer će obe zemlje podizati tarife.

Obstfeld je rekao da će svet postati „siromašnije i opasnije mesto“, ukoliko svetski lideri ne rade zajedno da bi podigli životni standard, poboljšali obrazovanje i smanjili nejednakost.

MMF je upozorio da će se svet suočiti sa dodatnom krizom ako SAD uvedu taksu od 25 odsto na sve uvezene automobile. Tramp je već pretio ovim potezom, koji bi mogao da pogodi čitav svet zbog nove krize poverenja, koji bi se prenela na uvećane troškove investiranja i zaduživanja.

U ovom najgorem slučaju, američka privreda bi značajno bila pogođena, dok bi ekonomski rast u Kini padao ispod pet odsto u 2019. godini, u poređenju sa trenutnim predviđanjem od 6,2 odsto.

Photo: GETTY IMAGES & Donald Trump REUTERS

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-45796043

Skorašnji članci

error: Content is protected !!