SPJ: Ključ za Habiboglua, Ključić Tišmi

SMEDEREVO, 11. oktobar 2018 – Trideset treći dobitnik nagrade Zlatni ključ Smedereva na četrdeset devetom Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen je azerbejdžanski pesnik Hagani Habiboglu.

Hagani Habiboglu Verdijev, po obrazovanju matematičar, jedan je od najistaknutijih azerbejdžanskih pesnika, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare. Iza sebe ima četiri reprezentativne zbirke pesama. Dobitnik je mnogih prestižnih nacionalnih nagrada, a pesme su mu uvrštene u Antologiju pesnika Evroazije, u kojoj je zastupljeno stvaralaštvo 22 pesnika.

Zlatni ključić ove godine pripao je smederevskom dečjem pesniku Jovici Tišmi, kako je u ime žirija, pored ostalog, obrazložio Mošo Odalović:  “U njega je pesma manifestacija životne radosti, ostvarena onom varljivom lakoćom pesmotvorenja, a naš pesnik ih ostvaruje izuzetnom dovitljivošću: strpljivo, odgovorno, autentično…”

U najužem izboru za Zlatnu strunu, od prijavljenih oko 360 pesama, našlo se pet: „Zlatousti žetelac“, „Rezultanta“,“ Ždrebac na kiši“, „Žene prevode“ i „Mi“. Konačnu odluku o dobitniku najstarije festivalske nagrade doneće stručni žiri, kao i smederevska publika.

Pretfestivalski programi su počeli posetama pesnika za decu osnovnim školama na području Smedereva i završavaju se 15. oktobra zanimljivim predavanjem u Narodnoj biblioteci Smederevo o književnosti Aboridžina u Kanadi (dobro smo napisali i dobro ste pročitali). Govoriće Stefani Mekenzi iz Kanade, pesnikinja, prevodilac, izdavač, publicista i direktorka festivala u Vankuveru.

U festivalskim programima 49. Smederevske pesničke jeseni, koji će biti održani od 16. do 18. oktobra, svoje stvaralaštvo predstaviće pedesetak pesnika iz 17 zemalja sa svih kontinenata.

Tokom ovogodišnjeg Međunarodnog festivala poezije u Smederevu biće predstavljena i knjiga poezije Predraga Živkovića Tozovca, poznatijeg u Srba kao legendarnog estradnog umetnika.

Festival će ove godine u ediciji „Meridijani“ predstaviti osam knjiga, a ovogodišnji laureat, čije je pesme prevela Vera Horvat, nakon prijema kod ministra kulture, 19. oktobra, održaće predavanje na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!