Site icon podunavlje.info

Svetska nedelja svemira

SMEDEREVO, 8. oktobar 2018 – Povodom obeležavanja međunarodne manifestacije “Svetska nedelja svemira”, koja traje od 4, do 10. Oktobra, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo u utorak i sredu biće održane radionice „Moj svemir“ namenjene učenicima nižih razreda osnovnih škola.

Učenici OŠ „Dimitrije Davidović“, OŠ „Branislav Nušić“, na radionici u utorak, 9. oktobra, kao i učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Smederevu i OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Skobalju, na radionici u sredu, 10. oktobra, imaće priliku da kroz edukativne i zanimljive sadržaje obogate svoje znanje o svemiru, planetama Sunčevog sistema i prvim putnicima u svemir. Pevaće pesme na engleskom jeziku, istraživaće različite izvore informacije, proširiće svoje saznajne vidike uz pomoć digitalnih tehnologija i na kraju će stečena znanja kreativno prikazati kroz raznovrsne likovne aktivnosti.

Na čudesni put kroz tajne galaksije i svemira povešće ih realizatorke radionica Nevena Perić i Sonja Miletić, nastavnici razredne nastave.

U utorak radionica počinje u 9 časova, a u sredu u 13 i 30.

O Svetskoj nedelji Svemira

Svetska nedelja svemira (World Space Week) je međunarodna manifestacija čiji je primarni cilj da se nizom događaja organizovanih širom sveta u društvu podstakne interesovanje za svemir, svemirske nauke i obrazovanje.

Obeležava se svake godine u periodu od 4. do 10. oktobra. U obeležavanju ove manifestacije učestvuju svemirske agencije, avio-kompanije, škole, planetarijumi, muzeji, astronomska društva i druge zainteresovane institucije širom sveta.

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je proglasila Svetsku nedelju Svemira 1999. godine za međunarodnu manifestaciju. Obeležavanje Svetske nedelje Svemira je pod vođstvom UN komiteta za miroljubivo korišćenje svemira (COPUOS) i UN Kancelarije za poslove svemira (OOSA).

World Space Week Association (WSWA) je organizacija osnovana 1981. godine i predstavlja jednu od najstarijih svetskih obrazovnih organizacija o svemiru. Danas je ona ponosni partner Ujedinjenih nacija u organizaciji Svetske nedelje Svemira na globalnom nivou. WSWA okuplja i podržava svetsku mrežu nacionalnih koordinatora i organizatora događaja vezanih za nedelju svemira. WSWA je nevladina, neprofitna, međunarodna organizacija smeštena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Exit mobile version