PM10 u Smederevu u podne otišao u PM…

SMEDEREVO, 8. oktobar 2018 – Prema podacima sa stanice automatskog monitoringa kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine u centru Smedereva danas u podne je izmerena vrednost suspendovanih čestica bila oko 210 mikrograma po metru kubnom. Dozvoljena količina ovog vida zagađenja vazduha na dnevnom nivou je 50 mikrograma, a u Smederevu je, sudeći po dijagramu Agencije, čitavog dana uveliko prelazila tu vrednost, čak i onu od 75 mikrograma koja je granica za jako zagađenje.

PM10 su, ko ne zna, čestice dijametra manjeg od 10 mikrometara, ili opisno rečeno, prečnik im je manji od 1/7 debljine ljudske dlake. PM10 je obično smeša koja obuhvata dim, čađ, prašinu, soli, kiseline, metale…

„U Evropi su suspendovane čestice (PM10 i PM2.5) najznačajnije zagađujuće materije koje negativno utiču na zdravlje stanovništva. U brojnim studijama uticaja pokazana je veza između srednje godišnje vrednosti PM10 i PM2.5 i zdravstvenih efekata na gradsko stanovništvo. Ove čestice prodiru direktno u pluća gde izazivaju niz negativnih efekata na zdravlje ljudi, posebno kod hroničnih bolesnika. Indikator izloženosti gradskog stanovništva delovanju suspendovanih čestica PM10 odnosno PM2.5 pokazuje kojoj prosečnoj koncentraciji je svaki stanovnik gradske sredine izložen. Ovi indikatori su izračunati za Republiku Srbiju uzimajući u obzir kriterijume date u metodologiji i raspoloživost podataka za 2017. godinu, tako da je dobijena vrednost indikatora izloženosti gradskog stanovništva zagađenjem iz vazduha, PM10 43µg/m3, a vrednost indikatora izloženosti gradskog stanovništva zagađenjem iz vazduha PM2.5, 25µg/m3“, navodi se u Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2017. godine Ministarstva zaštite životne sredine.

Inače, Smederevo je već bilo rekorder u Srbiji – 2016. godine, kada je, po istom istraživanju imalo 160 dana u godini u kojima je koncentracija PM10 čestica u vazduhu prelazila dozvoljenih 50 mikrograma. U pomenutom Izveštaju o kvalitetu vazduha za 2017. godinu, pored Kosjerića, Smederevo „zbog nedovoljne realizacije merenja stanje kvaliteta vazduha nije moglo biti ocenjeno“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!