Svetski dan dostojanstvenog rada (bio i prošao)

SRBIJA, 7. oktobar 2018 – Za dostojanstven rad radniku pripada dostojanstven život! Tim, odnosno povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, oglasili su se srpski sindikati, odnsosno njihovi lideri. Prenosimo neke od njihovih zapažanja.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović pozvao je radnike da se na Svetski dan za dostojanstven rad – 7. oktobar, pridruže zajedničkim naporima za promene koje treba da obezbede nova radna mesta, veće zarade i dostojanstven rad u Srbiji.

”Iako dostojanstven rad podrazumeva da čovek može da živi od svog rada, to pravo će nam dodatno biti uskraćeno najavljenim izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje će otežati ionako težak položaj sadašnjih i budućih penzionera. Zato se pridružite naporima SSSS i drugih sindikata da ovakav zakon ne bude usvojen i da buduće Izmene i reforme radnog zakonodavstva ne budu na štetu radnika.

Predsednik UGS “Nezavisnost Zoran Stojiljković kaže da, imajući u vidu nestabilne i nesigurne – prekarne uslove u kojima danas živi većina (polu)zaposlenih gotovo ironično zvuči svako pominjanje 7. oktobra, Dana dostojanstvenog rada.

“Razliku između dostojanstvenog i prekarnog rada najlakše je shvatiti kao razliku između uređenog radnog odnosa – zaposlenosti i brojnih i sve prisutnijih oblika povremene i „fleksibilne“ radne angažovanosti, po pravilu bez pristupa radnoj i socijalnoj zaštiti i sindikalnom organizovanju. „Fleksibilno“ angažovanje radnika bez ugovora je zapravo sredstvo za smanjenje troškova rada, povećanje konkurentnosti na tržištu i ezopovski rečeno – „olakšano upravljanje ljudskim resursima“. Ono što ti „uslovi“ uspevaju da stvore jeste prekarnost i prekarni radnici. Poput visoko programiranog uređaja, u toku je stvaranje beskrajno prilagodljivog, bezidentitetnog MP3 radnika sa kojim možete šta god poželite.”

Udruženi sindikati Srbije Sloga povodom 7. oktobra, Svetskog dana dostojanstvenog rada, ocenjuju da dostojanstvenog rada u Srbiji nema, budući da sadašnja minimalna cena rada koju prima dve trećine zaposlenih ne pokriva ni osnov za puko preživljavanje, a kamoli za život dostojan čoveka.

“Ako tome dodamo nemoć državnih institucija koje bi trebalo da štite prava zaposlenih i njihovog rada, jer su često povezane sa korupcijom, nepotizmom i partokratijom, dolazimo do toga da je dostojanstveni rad za građane Srbije samo misaona imenica, dok je za aktuelnu vlast otvaranje radnih mesta sa jeftinom radnom snagom i uz državne subvencije postao jak instrument vladanja”, ističe Sloga u saopštenju.

Sloga navodi da u zemlji kao što je Srbija postoji veoma jaka i uska povezanost između radnih odnosa, vlasti i politike.

“Aktuelna vlast je ta koja autokratski poslednjih godina na insistiranje Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i drugih bankarskih institucija, raznim promenama zakona i uredbi u korist krupnog kapitala odbacila svaku logiku dostojanstvenog rada i pretvorila je u iluziju i običnu floskulu bez sadržaja. Samo nulta tolerancija demokratske države i vlasti na bilo kakvu štetu ili iskorištavanje radnika, odnosno njegovog rada, može postići trajnu promenu za bolju budućnost, a samim tim i ostvariti kakav takav dostojanstveni rad u Srbiji”, dodaje se u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!