Štrajk prosvetara privremeno prekinut

BEOGRAD, 5. oktobar 2018 –  Sva četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u obrazovanju donela su danas odluku da se štrajk u školama privremeno prekine od ponedeljka, 8. oktobra.

Odluku objavljujemo u prilogu, kao i saopštenje Unije SPRS.

„Vlada Republike Srbije potvrdila je danas dogovor između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika u vezi sa reformom platnog sistema u tom sektoru čime će se zaposleni u prosveti izjednačiti sa ostalim korisnicima republičkog budžeta, za kojima su godinama zaostajali“.

Na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kome su prisustvovali Mladen Šarčević, ministar prosvete, Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Jelena Tanasković, državni sekretar ministarstva finansija, kao i predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete, dogovoreno je:

– 14 % povećanja zarada za nosioce delatnosti u prosveti;

– U narednih 30 meseci kontrolnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom u vezi sa reformom platnog sistema povećanje zarada u prosveti treba da dostigne oko 36 %;

-U devetoj grupi – prvom platnom razredu nalazi se 37500 naših kolega;

– Hitne izmene i dopune Pravilnika o stalnom stručnom usavršavanju i napredovanju u zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, kao i Pravilnika o izboru odelјenjskih starešina;

– Prebacivanje bibliotekara, stručnih saradnika i sekretara u više grupe i razrede;

– Nastavak razgovora o generičkim zanimanjima;

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije je doneo odluku da se štrajk privremeno prekine, ali nastavi praćenje dogovora sa Vladom Republike Srbije.

S poštovanjem,

U Beogradu, 5. oktobra 2018.

Predsednik Unije SPRS

Jasna Janković

Skorašnji članci

error: Content is protected !!