Obnova vrtića „Veseli cvetovi“ uz pomoć EU PRO

SMEDEREVO, 4. oktobar 2018 – U okviru razvojnog programa Evropske unije EU PRO, kao podrška unapređenju uslova za boravak, učenje i rad u školama i vrtićima, sa posebnom pažnjom usmerenom na energetsku efikasnost i bezbednost ovih objekata, vrtiću „Veseli cvetovi“ u Smederevu odobrena je pomoć u visini od 72.585 evra, a lokalna samouprava će doprineti sa 12.840 evra. Rekonstrukcija postojećeg sistema grejanja, ugradnja protivpožarne opreme i kuhinjskih uređaja treba da poboljša uslove za boravak 350 dece i i rad 38 zaposlenih u vrtiću „Veseli cvetovi“, saopšteno je danas iz EU PRO.

Inače, Evropska unija će preko razvojnog programa EU PRO, kako se navodi u saopštenju, u 37 lokalnih samouprava u Srbiji finansirati sa četiri i po miliona evra realizaciju projekata lokalne infrastrukture koji za cilj imaju bolji kvalitet života ljudi.

Projekti, koje je na osnovu administrativne, programske i tehničke evaluacije predloga, odobrio Upravni odbor programa, prvenstveno će poboljšati uslove u kulturnim i sportskim ustanovama, školama i vrtićima, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, a unaprediće se i komunalna infrastruktura koja će posebno doprineti boljim uslovima života pripadnika i pripadnica ranjivih grupa.

Tako će stanovništvo, a posebno deca i mladi, u Beloj Palanci, Babušnici, Batočini, Čajetini, Dimitrovgradu, Golupcu, Kragujevcu, Kraljevu, Knjaževcu, Ljuboviji, Priboju, Prijepolju, Požegi, Rekovcu, Surdulici, Svilajncu, Šapcu, Užicu, Velikoj Plani i Vladičinom Hanu posle renoviranja ili izgradnje sportskih i kulturnih objekata dobiti adekvatne uslove za bavljenje sportom, dok će kulturni sadržaj na lokalnom nivou biti unapređen.

U Leskovcu, Merošini, Prokuplju, Sjenici i, kako je već pomenuto, Smederevu biće unapređeni uslovi za boravak, učenje i rad u školama i vrtićima, sa posebnom pažnjom usmerenom na energetsku efikasnost i bezbednost ovih objekata.

Komunalna infrastruktura, odnosno sistemi za vodosnabdevanje, kanalizacione mreže i javna rasveta biće unapređeni u deset programskih opština i to u Aleksincu, Boljevcu, Bosilegradu, Bujanovcu, Doljevcu, Kučevu, Kuršumliji, Raški, Trgovištu i Valjevu, dok će uz podršku Evropske unije u Žabarima biti rekonstruisan Centar za socijalni rad, a u Žagubici Dom zdravlja.

Ovi projekti su deo šire podrške EU unapređenju infrastrukture koja podrazumeva 77 projekata ukupne vrednosti 9,6 miliona evra.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!