Site icon podunavlje.info

Etika japanskih borilačkih veština: usponi i padovi

SMEDEREVO, 1. oktobar 2018 – Etika japanskih borilačkih veština: usponi i padovi – tema je tribine koja će biti održana u okviru obrazovnog programa smederevskog Centra za kulturu ovog utorka, u Koncertnoj dvorani, sa početkom u 19 sati.

U svojim počecima japanske borilačke veštine za cilj su imale pobedu nad protivnikom po svaku cenu – džiu džica i kenđucu brutalne su ratničke veštine samuraja. Modernizacija je došla osnivanjem džudoa, a zatim karatea i aikidoa. Ove moderne borilačke veštine u sebi imaju kompleksnu i istančanu etiku koju je svaki njihov poklonik dužan da primenjuje. U borbi, majstor tih veština trebalo bi da nastoji da protivnika pobedi, ali bez drastičnih posledica po njega.

Program će posetioce suočiti sa pitanjima kao što su: Gde je ova etika danas? Da li majstori ovih veština nastoje da primenjuju i neguju etičke principe koje su im zadali veliki osnivači: Džigoro Kano, Ginčin Funakoši i Morihei Uešiba? Kakva je etika novih borilačkih veština poput realnog aikidoa ili krav mage?

Uvodno predavanje održaće Nikola Mijatov, majstor džudoa, džiu džice i hapkidoa, trener borilačkih sportova i istoričar, a potom će kroz komunikaciju sa gostom zainteresovani moći da se bave mogućim odgovorima.

Exit mobile version