Spektakl, „Bitka nacija“ u Smederevu narednog maja

SMEDEREVO, 30. septembar 2018 – Svetsko prvenstvo u bojevima srednjevekovnih vojski, „Bitka nacija“, biće u Smederevskoj tvrđavi od 2. do 5. maja 2019, o čemu će biti više reči na prvoj pres konferenciji u vezi sa ovim izuzetnim događajem, koja će biti održana ovog ponedeljka u Muzeju u Smederevu.

Organizatori navode da „Bitka nacija“ nije samo sportski turnir – događaj uključuje srednjovekovni kulturni program istorijske muzike i plesa; promociju tradicionalnih zanata; srednjovekovni sajam sa zanatskim proizvodima napravljenim kroz autentične srednjovekovne tehnike. Tokom prvenstva, učesnici i timovi žive u autentičnom kampu, koji u finim detaljima, uključujući kuhinjske posude i posuđe, oživljava srednjovekovni život na terenu.

Misija„Bitke nacija“ je, kako se navodi u saopštenju, organizacija finalnog turnira za reprezentacije HMB-a, popularizacija HMB sporta širom sveta, popularizacija srednjovekovne istorije, organizovanje kulturnog događaja  i obogaćivanje društva prezentacijom srednjovekovne baštine, poboljšanje tehničkih i taktičkih sposobnosti i opšta fizička obuka učesnika HMB-a.

Ovo je najvažniji događaj za HMB zajednicu širom sveta, poručuju organizatori i dodaju da je velika čast za Srbiju i Smederevo da stane u red gradova organizatora nakon Praga, Barselone i Rima, poslednjih gradova organizatora ovog svetskog događaja.

Svetsko prvenstvo u istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“  osnovalo je Međunarodno udruženje za istorijsku srednjovekovnu borbu (HMB – Historical Medieval Battle International Association), a prvo zvanično takmičenje održano je u Harkovu 2009. godine.

Skorašnji članci