„Daj pedalu raku“ na Trgu u Smederevu

SMEDEREVO, 29. septembar 2018 – U okviru projekta „Daj pedalu raku 2018“, koji četvrtu godinu za redom realizuje Ženski centar „Milica“, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta „Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, danas je na smederevskom Gradskom trgu održan skup na kome su govorili dr Sonja Dunčić, šef Dispanzera za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Smederevo i Nenad Martić iz Rukometnog kluba Smederevo.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti. Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90 posto ako se otkrije na vreme, umre toliko žena da se može napuniti 32 autobusa, objavljuju uznemirujući podatak članice Ženskog centra „Milica“.

Cilj čitavog projekta je podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!