Site icon podunavlje.info

U Smederevu održana „Noć istraživača“

SMEDEREVO, 28 septembar 2018 – „Nedelja istraživača“, koja je započela u ponedeljak, imala je svoje veliko finale ovog petka; u holu smederevskog centra za kulturu održana je „Noć istraživača“. Jedino u čemu se „istraživači“ nisu istakli je tumačenje prognoze i posledičnih vremenskih prilika, pa su događaj uveli pod krov, umesto prvobitno planiranog održavanja na Trgu, plašeći se lošeg vremena. Srećom, ni time što su bileu zatvorenom prostoru, brojne zanimljive radionice koje su pripremili nisu izgubile na draži – sudeći po brojnosti i zainteresovanosti mladih posetilaca.

Na radionici „Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića“ smederevska mladež je mogla da se sretne sa plemenitom veštinom kaligrafskog pisanja. „Izmaštaj svoju Kemzu“ je bila radionica na kojoj su upoznati sa lokalnim mitskim predanjem, a o materijalima koji su se koristili u svakodnevnom životu lјudi u prošlosti saznali su na radionici „Od kakvih materijala je naša kulturna baština“. Kako se u slikarstvu mogu primeniti boje nastale iz sokova povrća, voća i čajeva učili su na radionici „Smederevo u slici“, a ništa manje interesantno za najmlađe nije bilo ni ispred Centra za kulturu, na ogledu „Pogled na Smederevo kroz balon“, gde su pravljeni ogromni baloni od sapunice. Zanimlјivosti o načinu odevanja u kasnom srednjem veku bile su rezervisane za radionicu „Moda na despotovom dvoru“.

Gosti Smedereva u „Noći istraživača“ bili su i istraživači Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu koji su u okviru projekta „SCIMFONICOM“  otkrival tajne nauke na radionicama „Kinetički pesak“, „Ferofluid“, „Izolujte DNK“, „Kvasac“ i „Zdravi bili – živeli laktobacili“.

Evropska „Noć istraživača“ je, podsetimo, događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Održava se svake godine širom Evrope poslednjeg petka u septembru. Ove godine „Noć istraživača“ je bila zakazana u više  250 evropskih gradova, a jedan od njih bilo je i Smederevo.

Exit mobile version