Klavirsko nebo: Nova muzika kompozitora iz Srbije

BEOGRAD/SMEDEREVO, 28. septembar 2018 – Pop Depresija i Kišobran u saradnji sa LP Duom predstavljaju kompilaciju Klavirsko nebo: Nova muzika kompozitora iz Srbije, na kojoj se našao i Smederevac Veljko Nenadić.
Poslednjih dana 2017. godine raspisan je konkurs „Klavirsko nebo“ i pozvani su kompozitori iz Srbije da pošalju svoje nove radove napisane za klavir. Devet meseci kasnije predstavlja se kompilacija „Klavirsko nebo: Nova muzika kompozitora iz Srbije“ na kojoj se nalazi 17 kompozicija za koje izdavači smatraju da na najbolji način prenose duh ovog vremena i značaj koji klavir ima u savremenoj muzici XXI veka.

Na kompilaciji se nalaze dela sledećih autora: Jovana Backović, Stefan Simonović, Milica Tegeltija i Luka Ignjatović, Svetlana Govorković (Monamie), Ilija Ludvig, Petar Stevanović (Ljubičice), Milica Predolac, Andrej Negić, Marko Marić, Veljko Nenadić, Tijana Mićović, Marija Živanov, Jan Nemeček, Pavle Popov, Vladislav Rac, Dušan Gajić i Ana Ćurčin. Dizajn omota delo je Bratislava Milenkovića, a mastering za CD i digitalno izdanje uradio je Uroš Milkić (Down There Studio).

“Inspirisani muzikom koju stvaraju ili interpretiraju Nils Fram, Maks Rihter, Hauška, Olafur Arnalds, Lubomir Melnik, Jan Tirsen, Piter Broderik, Majkl Prajs, LP Duo, Branka Parlić, Tim Heker, Ilja Bešelvi… i pod velikom uticajem nasleđa Filipa Glasa i Erika Satija, pokrenuli smo akciju koja je imala za cilj da na površinu izvuče srpske kompozitore za solo klavir i pijaniste da predstave svoju muziku, impovizacije, kolaže i osećanja. Klavirska muzika je pank XXI veka, ako to ne doživljavate tako onda još niste čuli Lubomira Melnika ili Ilju Beševlija, a ako je to tako – to morate da ispravite što pre!

Iako se smatra da je istorija klasične muzike u Srbiji relativno kratka, od rođenja prvog srpskog kompozitora Kornelija Stankovića do danas prošlo je nešto manje od 190 godina. Za sve to vreme dela srpskih autora su izuzetno slabo zastupljena na koncertima, a ništa manje ignorisanje domaćeg stvaralaštva pokazuju i muzički izdavači. “Klavirsko nebo” ima za cilj da predstavi autore XXI veka, koji su školovani na nasleđu Miloja Milojevića, Marka Tajčevića, Vasilija Mokranjca, Mihovila Logara, Stanojla Rajičića… i koji su klavirsku muziku zavoleli uz Miloša Petrovića, Natašu Bogojević, Aleksandra Šandorova…

„Moderna klasika“ ili neoklasika je već godinama žanr koji se suptilno povezuje sa drugim srodnim ili manje srodnim muzičkim idejama. Kada žele da stave neke odrednice to rade „tagovima“: classical – neo-classical – ambient – modern classical – experimental – drone… Mi smo izabrali jedan mali segment, neoklasiku baziranu na klavirskoj muzici, da nju istaknemo i stavimo u regionalni kontekst. Ako biste nas pitali ko su „zvezde“ takve muzike, to su Nils Frahm, Max Richter, Hauschka, Olafur Arnalds, Lubomir Melnick, Yann Tiersen… ili u našim uslovima LP Duo. Većina njih poznati su i kao autori primenjene, filmske muzike, a poslednjih godina njihovi koncerti su muzički i kulturni događaji sezone, bez obzira gde se održavaju”, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Podunavlje.info.

Klavirsko nebo čine:

1. Jovana Backović – Tales of the Macabre no. 1 for piano

Jovana Backović jerođena u Beogradu, gde je 2006. godine završila studije klasične kompozicije u klasi prof. Milana Mihajlovića. Dalje usavršavanje i doktorske studije nastavlja u Velikoj Britaniji u klasi prof. Simona Watersa i proširuje polje interesovanja na elektroakustičnu i elektronsku muziku. Doktorat pod nazivom „Između dva sveta: pristup usmenoj tradiciji Balkana kroz upotrebu tehnologije kao kompozicionog i izvođačkog medijuma“ odbranila je 2014 godine na UEA (University of East Anglia).

2. Stefan Simonović – Septembarski klovn

Stefan Simonovićrođen je u Beogradu 1990. godine. Završio je osnovne studije marketinga. Prebira po klaviru od devete godine, bez formalnog muzičkog obrazovanja. Pisao scenarije za video igre. Osvajač šest književnih nagrada (tri za kratku priču, tri za poeziju). Inspiraciju pronalazi šetajući beogradskim ulicama. Priprema scenario za prvu sezonu sopstvene serije, kao i prvi muzički album.

3. Milica Tegeltija & Luka Ignjatović – Pavana

Milica Tegeltija rođena je u Beogradu 1989. godine. Završila je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, Odsek za opštu muzičku pedagogiju. Sarađivala je sa domaćim rok bendovima i muzičarima u nekoliko projekata. Osam godina bila je član ženskog akademskog hora Collegium musicum sa kojim ja nastupala na preko trista koncerata u zemlji i inostranstvu. Aktivno se bavi pedagoškim radom i kreativnim izražavanjem kroz muziku, što je krajem 2017. godine rezultiralo objavljivanjem prvog autorskog CD izdanja „Igra“.

4. Monamie – Moonlight

Monamie je ambient/chill muzički projekat, pod kormilom umetnice iz Subotice Svetlane Govorković. Njen zvuk je minimalistički, ali emotivno isprepleten sa melodijama koje stvara. Učestvovala je na Balkan Under Radar kompilacijama, koje okupljaju muzičare alternativnog usmerenja, kao i na subotičkoj kompilaciji „Zvuk severa“.

5. Ilija Ludvig – La Danse d’Hippopothalamus et Son Petit Oisoeil
Ilija Ludvig je rođen 1976.godine u Beogradu, gde i danas živi i radi. Iz muzičke anonimnosti izronio je 2007. godine, pojavivši se na kompilaciji „Jutro će promeniti sve?“. Ilija svira gitaru i peva, ima stand-up nastup tokom koncerta, izražava se i kroz pesme i vizuelno, angažovan je u borbi protiv svih nepravdi ovog sveta i voli da pokaže koliko mu je stalo do svakoga u auditorijumu. Ilija je pesnik i umetnik, zabavljač i muzičar.

6. Ljubičice – I’m back my baby

Ljubičice su muzička grupa iz Pančeva nastala 2011. godine. Mada sebe često opisuju kao rokenrol bend, glavna karakteristika njihovog stila je spajanje različitih žanrova muzike (crossover), a slušaoci je svrstavaju i u široku oblast indi popa. Svi članovi Ljubičica su klasično obrazovani muzičari, a srž benda čine braća Petar i Vuk Stevanović, oko kojih orbitiraju virtuozi raznih profila.

7. Milica Predolac & Ana Vasić – Varvara

Milica Predolac je završila master studije klavira na FMU u Beogradu u klasi prof. Nenada Radića. Akivan je član Bliss Chamber Ensemble od 2013.godine i jedan od organizatora Festivala kamerne muzike BLISS u Nišu.Bavi se i pedagoškim radom. Odnedavno, amaterski komponuje za klavir kao i za klavir i glas.“Varvara“ je nastala kao skica snova ratnice Varvare koja luta po stepi u potrazi za srećom. Napisana je za klavir četvororučno, a izvode je Milica Predolaci Ana Vasić.

8. Andrej Negić – The third hand prelude

Andrej Negićrođen je 1993. godine u Valjevu. Posle osnovne škole, upisuje se u srednju muzičku školu “Živorad Grbic“ u Valjevu, na odsek za klavir, a potom na odsek za ruski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.Uporedo se upisuje i na Novu Akademiju umetnosti u Beogradu, na odsek za savremenu muziku, gde je trenutno na završnoj godini studija.U toku studija savremene muzike, proširuje svoja interesovanja na oblasti muzičke produkcije i kompozicije.

9. Marko Marić – Crno-bele ulice

Marko Marić je rođen u Čačku 1987. godine. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu i kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2014. godine. Kao pijanista dobitnik je više nagrada i priznanja, republičkih i međunarodnih. 2008. dobio je nagradu iz fonda Stanojlo Rajičić za najbolji solistički koncert u sezoni. Aktivan je i na polju pozorišne i filmske muzike. Sa Kraljem Čačka sarađuje od 2004. godine kao multiinstrumentalista.

10. Veljko Nenadić – Kontrast

Veljko Nenadićje rođen je 1998. godine u Smederevu. Završio je instrumentalni odsek srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“ Smederevo (klavir – glavni predmet) kao učenik generacije. Od 2017. godine studira kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Akademika Isidore Žebeljan. Jedan je od retkih pijanista koji na klavirskim takmičenjima izvode sopstvene kompozicije i to sa velikim uspehom. Dobitnik je specijalne nagrade za najperspektivnijeg mladog kompozitora Udruženja ljubitelja umetničkog stvaralaštva. U Veljkovom opusu pretežno dominiraju klavirske kompozicije, ali pored toga komponuje i dela za solo instrumente, kamerne ansamble, horove i orkestre.

11. Tijana Mićović – Mellisa

Tijana Mićović jerođena je u Beogradu 1987.godine. Diplomirala je klavir 2005.godine u srednjoj muzičkoj školi „Stanković“, a nakon toga se usavršava na pijanističkim majstorskim kursevima u Beogradu i Novom Sadu. Od 2008.godine član je hora „Obilić“ (AKUD „Branko Krsmanović“) sa kojim učestvuje i osvaja nagrade na brojnim regionalnim i evropskim festivalima.Pored muzičkog, stekla je i medicinsko obrazovanje i radno iskustvo kao viši fizioterapeut i medicinska sestra-vaspitač. Od 2014.godine bavi se muzičkom pedagogijom u predškolskim ustanovama.

12. Marija Živanov – Old photo, older me

Marija Živanov je rođena 1996. u Zrenjaninu.Student je Akademije Umetnosti, Alfa BK, smer muzička produkcija i dizajn zvuka Beograd. Snimala je filmove, radila obradu zvuka za studentske kratkometražne filmove, snimala par predstava, radila u studiju editing i miksing, radila u pozorištu kao dizajner zvuka. Usput je i pomalo svirala i komponovala i pokušavala da bude umetnik i tehničar u isto vreme.

13. Jan Nemeček – Foreverness (piano)

Jan Nemeček rođen je 1989. godine u Beogradu. Muzikom se bavi od 2003. godine, kada započinje rad sa digitalnim i ranim softverskim sintisajzerima. Pored komponovanja najrazličitih mutacija elektronske muzike, brojnih izdanja i zapaženih nastupa na najvećim festivalima u zemlji i inostranstvu, Jan se bavi i dizajnom zvuka, koristeći modularni sintisajzer u svakom koraku improvizacije. Njegovi nastupi tokom poslednjih nekoliko godina u velikoj meri prate njegovu fascinaciju zvučnim potencijalima modularnih sintisajzera.

14. Pavle Popov – Japanski vrt

Pavle Popov je multi-instrumentalista iz Beograda rođen 1989. godine. Završio je Muzičku akademiju u Beogradu, odsek za teoriju muzike i kontrabas na akademiji u Kragujevcu. Na sceni je aktivan od 2000. godine, sa bendom “Sve ili Ništa” sa kojim izdaje album za PGP RTS. Ubrzo potom Pavle izlazi iz mejnstrim voda i okreće se alternativnom zvuku. Sa više beogradskih bendova je nastupao na festivalima u Srbiji i regionu, a trenutno nastupa sa grupama Sergio Lounge i Coucou Abel. Takođe se bavi i filmskom muzikom, kao i modernom klasičnom muzikom.

15. Vladislav Rac – Mala vežba br. 2

Vladislav Rac je rođen 1974. godine u Beogradu. Od formalnog muzičkog obrazovanja ima nezavršenu osnovnu muziču školu, instrument klavir. Svirao bas gitaru u rnr grupama Kanda, Kodža i Nebojša, Presing, Burning Soundz, Menson Benson Sextet, Partibrejkers. Od 2016. ponovo svira klavir i pomalo komponuje.

16. Dusan Gajić – Definitely Something

Dušan Gajić je rođen 1995 u Beogradu. Student je Visoke škole elektrotehnike i računarstva univerziteta u Beogradu. Završio je nižu muzičku školu Vladimir Đorđević u Beogradu, klavir. Nakon muzičke škole izostala je želja za daljim muzičkim obrazovanjem, ali i dalje komponuje i razvija melodije na klaviru.

17. Ana Ćurčin – Usamljenost

Ana Ćurčin je kantautorka rođena 1985. godine u Bagdadu. Ana živi i radi u Beogradu, a aktivno svira od decembra 2012. godine. Nastupa solo ili sa bendom Ana & The Changes, a njenu muziku publika je mogla da čuje u Srbiji, regionu i širom Evrope. U januaru 2016. godine objavila je svoj prvi studijski album pod nazivom “Sketches of Belonging”. Veliku pažnju javnosti izazvala je saradnjom sa tradicionalnim Ansamblom Kolo i pesmom „Lastavice, lasto“.

Sa velikim uspehom komponovala je muzika i za pozorište, film, video igre, reklame…

Album je dostupan za preslušavanje i slobodno preuzimanje na adresi http://popdepression.bandcamp.com, a u drugoj polovini oktobra i na svim ostalim digitalnim platformama (deezer, Spotify, Apple music, Google Play…), kao i na CD izdanju u limitiranom tiražu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!