„Noć istraživača“ ipak u zatvorenom

SMEDEREVO, 27. septembar 2018 – Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju saopštio je da će se zbog lošijih vremenskih uslova i zahlađenja obeležavanje „Noći istraživača“ ovog petka realizovati u holu Centra za kulturu Smederevo, , sa početkom u 17 časova.

Evropska ,,Noć istraživača“ je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope i susednih zemalja poslednjeg petka u septembru. Ove godine ,,Noć istraživača“ će se održati u petak 28. septembra u preko 250 evropskih gradova. ,,Noć istraživača“ je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Podsećamo, u Smederevu se „Nedelja istraživača“ (od 24. do 29. septembra) obeležava bogatim i raznovrsnim programom na nekoliko lokacija – u Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, Muzeju u Smederevu, Narodnoj biblioteci Smederevo i sutra  u Centru za kulturu Smederevo.

Velika završnica nedelje posvećene nauci biće u petak, 28. septembra. „Noć istraživača“ će se obeležiti, umesto na gradskom trgu, u holu Centra za kulturu Smederevo od 17 do 22 časa nizom radionica i ogleda namenjenih ljubiteljima nauke svih uzrasta.

Pored radionica i ogleda posvećenih kulturnom nasleđu Smedereva, koje su pripremili učitelji i nastavnici smederevskih škola sa svojim učenicima u okviru projekta ,,ReFocus 2.0″ (radionice:  „Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića“, „Izmaštaj svoju Kemzu“, „Od kakvih materijala je naša kulturna baština“, „Smederevo u slici“, „Moda na despotovom dvoru“ i „Pogled na Smederevo kroz balon“), gosti Smedereva u „Noći istraživača“ biće i istraživači Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu koji će u okviru projekta „SCIMFONICOM“ na gradskom trgu otkriti tajne nauke na radionicama „Kinetički pesak“, „Ferofluid“, „Izolujte DNK“, „Kvasac“ i „Zdravi bili – živeli laktobacili“.

Program se završava u subotu kada će predavači sa Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu srednjoškolcima održati predavanja o kulturnom nasleđu u Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo.

 

Skorašnji članci