Kreditiranje građana za bolju energetsku efikasnost

Izvor: ekapija.rs, 26. septembar 2018 – Evropska banka za obnovu i razvoj danas je predstavila novi Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) u Srbiji. Ovim programom je obezbeđena kreditna linija od 10,2 miliona evra za građane radi poboljšanja energetske efikasnosti. Krediti su dostupni u UniCredit i Erste banci. Svaka banka na raspolaganju ima 600 miliona dinara (5,1 miliona evra).
Građani Srbije tako će moći da apliciraju za kredite ovih banaka za investicije u energetski efikasna tehnološka rešenja za svoje domaćinstvo, poput novih prozora sa dvostrukim ili trostrukim staklom, kotlova visoke efikasnosti grejanja ili termalnu izolaciju objekta.
Domaćinstva koja na ovaj način ulože u energetsku efikasnost, kako se objašnjava, kvalifikuju se za bespovratna finansijska sredstva koja Evropska unija obezbeđuje u vidu podsticaja do 20% investicije.
Direktorka EBRD za Srbiju i Zapadni Balkan Žužana Hargitaj je rekla da je GEFF kreditna linija u Srbiji deo GEFF programa za Zapadni Balkan u ukupnom iznosu od 85 miliona evra. Ove kreditne linije već postoje u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji…
– Od predviđenih 85 miliona evra za region, Srbiji će otići onoliko kolika bude potražnja odnosno interes građana i lokalnih banaka. Do sada su potpisani ugovori za 40 miliona evra. za Zapadni Balkan i ostalo je još 45 miliona evra – rekla je Hargitaj.
Ona je rekla da očekuje da će taj program u Srbiji biti proširen i na druge banke.
Program, takođe, pruža podršku politici i usklađivanju pravnog okvira zemlje po pitanjima standarda energetske efikasnosti objekta prema relevantnim direktivama EU.
Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, je rekao da se Evropa fokusira na zelenu ekonomu, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.
– To je veoma važno za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena, za energetsku sigurnost i da budemo manje zavisni od spoljnih snabdevača.
Fabrici naglašava da energetska efikasnost treba da smanji opterećenje za domaćinstva, kao i da je taj cilj u skladu sa evropskim integracijama Srbije.
Podsetio je da su ciljevi EU definisani još 2003. godine, koji predviđaju smanjenje za 40% emisije gasova sa efektom staklene bašte, 20% ušteda odnosno unapređenje energetske efikasnosti i dostizanje 27% udela potrošnje ukupne energije iz obnovljivih izvora energije.
Cilj je, kako kaže, uspostavljanje konkurentne ekonomije.
Fabrici je naglasio da je Evropa vodeći finansijer borbe protiv klimatskih promena u svetu, kao i da će zelena ekonomija otvoriti veliki broj radnih mesta.
– Očekujemo da će do 2030. doći do povećanja ekonomskog rasta od 38 milijarde evra. zahvaljujući zelenoj ekonomiji – rekao je on i dodao da će EU rado da pomogne Srbiji da uspostavi te nove politike po pitanju energetske efikasnosti.

Mogućnost za prodavce i proizvođače zelenih tehnologija

Za finansiranja iz GEFF sredstava mogu se prijaviti i proizvođači i prodavci energetski efikasnih tehnologija namenjenih stambenom sektoru.
Naime, kako bi listu proizvoda koji se mogu finansirati u okviru ove kreditne linije učinila lako dostupnom kupcima širom Srbije, EBRD je razvila Tehnološki sektor – online katalog unapred odabranih energetski efikasnih tehnologija. GEFF redovno ažurira Tehnološki sektor novim proizvodima i proizvođačima, čim proces kreditiranja čini jednostavnijim. Proizvod koji se nalazi u online katalogu je automatski prihvatljiv za kreditiranje.

Poseban fond za finansiranje energetske efikasnosti

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da ministarstvo planira da osnuje poseban fond za energetsku efikasnost i da se o tome već razgovara sa Ministarstvom finansija.
Antić je na konferenciji EBRD o Programu finansiranja zelene ekonomije u Srbiji rekao da je cilj da se napravi fond koji će biti snažniji u odnosu na postojeći budžet za energetsku efikasnost.
– Svaki dinar uložen u energetsku efikasnost će se građanima vrlo brzo vratiti – poručio je Antić i istakao da će to ministarstvo dati podršku tim projektima.
Podsetio je da je do sada iz obnovljivih izvora energije izgrađena postrojenja sa više od 150 megavata, kao i da je u više od 100 javnih objekata urađena energetska rehabilitacije.
Najavio je da će do kraja godine biti pušteno još 200 megavata iz obnovljivih izvora energije.
Kako kaže, tu su postignuti izuzetno dobri rezultati – više od 40% uštede u potrošnji energije.
Po pitanju smanjivanja finalne potrošnje energije u Srbiji, u poslednjem ciklusu je potrebno smanjiti tu potrošnju za 9% zaključno sa 2018. godinom.
– Plan je da bude 1% smanjivanja potrošnje energije svake godine, pri čemu poseban akcenat stavljamo na energetsku efikasnost u domaćinstvima, koja troše oko 35% ukupne energije. Tu postoji ogroman prostor za uštedu – objasnio je Antić.

https://www.ekapija.com/financing/2263350/ebrd-daje-oko-102-mil-eur-za-kreditiranje-energetske-efikasnosti-u-srbiji

 

Skorašnji članci