Site icon podunavlje.info

Evropska nedelja sporta u Smederevskoj tvrđavi

SMEDEREVO, 25. septembar 2018 – „U Smederevskoj tvrđavi danas obeležavamo Evropsku nedelju sporta, a 2018. je i inače u znaku kulturnog nasleđa Evrope. Ovde je oko 500 dece, koja su aktivna i koja se danas igraju sporta“, rekao je za Podunavlje.info Uroš Savić, generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije.

„Zahvaljujem se gradu Smederevu, Smederevskoj tvrđavi i lokalnom Savezu za školski sport, koji su nam omogućili da budemo danas ovde. Posebnu zahvalnost dugujemo Delegaciji EU koja je podržala ovo i prepoznala Savez za školski sport Srbije kao jednog od partnera. Ovo je prvi Sportski dan, sutra nas očekuje tvrđava u Baču, a u petak tvrđava u Nišu. Pored ovih aktivnosti za decu, Olimpijski komitet Srbije organizuje aktivnosti i za odrasle, kao i različite seminare na temu evropskih fondova u sportu“, kazao je Savić.

„Evropska unija izražava zadovoljstvo što je podržala Evropsku nedelju sporta, koja se do 30. septembra održava širom Srbije pod sloganom ’Be Active’, odnosno ’Budi aktivan’“, kazao je  Pol-Anri Prese, predstavnik Delegacije EU u Srbiji.

„Sportske aktivnosti od najmlađeg uzrasta donose dobre navike koje traju celog života i zato sam oduševljen što vidim decu u tolikom broju ovde i toliko mladih sportista i sportistkinja. Ova godina je u Evropi i godina kulturnog nasleđa i EU pruža veliku podršku kulturnom nasleđu Srbije i zato smo zadovoljni što smo danas u Smederevskoj tvrđavi“, poručio je Prese čitaocima portala Podunavlje.info.

Zorica Mijatović, sekretar u Savezu za školski sport Smederevo i koordinator Podunavskog okruga Saveza Srbije izrazila je zadovoljstvo što je Smederevska tvrđava, jedna od tri u celoj Srbiji,  „pružila ruku“ deci.

„Njih oko 500-600, iz osam osnovnih škola i podeljenih u 16 ekipa, prikazalo je splet sportskih igara, nadmetanja sa različitim rekvizitima. Ovde su pod budnim okom profesora koji učestvuju u projektu Sport u škole, koji u Smederevu postoji već šestu godinu i obuhvata više od 1200 dece iz svih 19 osnovnih škola na području Smedereva.“

Deca su se igrala na četiri „stanice“ sa različitim tipom i načinom vežbanja. Na jednom punktu/stanici se radio atletski poligon, na drugom punktu su se izvodile vežbe pomoću štapa i kanapa, na trećoj stanici rekvizit je padobran i na četvrtom punktu su bile elementarne igrice. Deca su prošla sve četiri stanice, sa zadržavanjem oko 20 minuta na svakoj.

„Ovo nam pokazuje da nije potreban veliki prostor, hala ili sala za bavljenje sportom, a ono što je danas najvažnije je da se deca druže, da se smeju, raduju, vesele. Zajedno su sa drugarima iz drugih osnovnih škola ovde na jedan lep dan drugarstva, kako bih ga nazvala. Pružaju ruke jedni drugima u veselom raspoloženju, na čistom vazduhu, u našoj prelepoj tvrđavi. Meni je bitno da decu u tom uzrastu, od prvog razreda osnovne škole, naučimo da imaju neku obavezu, neku predstavu o sportu i da se bave sportom, jer samo uz sport mogu da odrastu u normalne, zdrave ljude“, zaključila je Mijatović.

Exit mobile version