Site icon podunavlje.info

Štrajk u školama do ispunjenja zahteva?

SMEDEREVO, 23. septembar 2018 – Reprezentativni prosvetni sindikati najavili su da će od sutra, od ponedeljka 24. septembra, stupiti u štrajk skraćenjem časova na 30 minuta.

Oni su saopštili da će časovi svakodnevno biti skraćivani, dok se ne uvaže njihovi zahtevi da svi prosvetni radnici sa sedmim stepenom stručne spreme (završenim fakultetom) budu u devetoj platnoj grupi u prvom razredu.

Nezadovoljni predlogom platnih grupa i razreda, ali i dosadašnjim pregovorima sa poslodavcem, reprezentativni sindikati su od početka školske godine organizovali tri jednodnevna štrajka upozorenja, takođe skraćenjem časova za 15 minuta.

Prema dosadašnjim iskustvima, neke škole zvone na 30 minuta dok se u nekima zvoni na 45 minuta, a profesori izlaze na 30 minuta, što stvara pometnju u tim školama.

Među prosvetnim radnicima u Smederevu, od četiri reprezentativna sindikata,  najviše je članova GSPRS Nezavisnost i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji jedan od poverenika, Bojan Karić, predsednik Unije u Gimnaziji Smederevo, za Podunavlje.info opisuje aktuelnu situaciju.

“Stanje se menja iz dana u dan. Sve je veći broj i škola i članova koji žele da se priključe štrajku. U mnogim školama sindikalna organizacija je zakazale te se mnogi nezadovljni prosvetni radnici i ne mogu priključiti, jer je sindikalno rukovodstvo po školama dužno da direktoru blagovremeno dostavi odluku o štrajku, obavesti svoje članstvo o svim detaljima i razlozima štrajka. To nam u mnogim školama u Smederevu nedostaje. Predsednici školskih sindikata i dalje misle da im je dužnost kupovina preko platnog spiska i sl. a ne zakonska borba za bolji ekonomski, socijalni i sveukupni društveni status učitelja u Srbiji.. Pogled u mnoge druge gradove po Srbiji bi nam to jasno pokazao”, navodi Karić u izjavi za Podunavlje.info.

Prema njegovim rečima, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ne odustaje dok svi zaposleni u obrazovanju sa 7. stepenom ne budu svrstani u 9. platnu grupu 1. razred i  dodaje da je delovanje sindikata već vidljivo “pre početka štrajka samo oko 1000 zaposlenih svrstano je u 9. grupu, a danas nakon početka štrajka 38.000 zaposlenih (odeljenske starešine)”.

Karić ističe da odluke Glavnog odbora  Unije sindikata slede Gimnazija Smederevo, OŠ Ivo Andrić Radinac, OŠ Branislav Nušić Smederevo i OŠ Dr Jovan Cvijić Smederevo.

“Da li će se u školama zvoniti na 30 minuta ili će zaposleni izlaziti poslednjih 15 minuta, to je na zaposlenima da dogovore sa direktorima škola, ali sigurno je da Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u Smederevu ne odustaje”, zaključuje Karić.

Exit mobile version