Site icon podunavlje.info

Kineski za početnike – Smederevce

SMEDEREVO, 22. septembar 2018 – Nin hao! Ovako je, uobičajenim pozdravom – “dobar dan“, samo na kineskom, počelo obeležavanje Dana kineske kulture ove subote na smederevskom Gradskom trgu, usput i predstavljanje Instituta Konfucije.

Smederevci su bili u prilici da se naprečac upoznaju sa najčešćim frazama u ovom jeziku, onim najpotrebnijim u svakodnevnoj komunikaciji, ali i sa tradicionalnim obeležjima drevne kineske kulture, od pravljenja oblika od papira u boji do, klincima i klincezama, ispostavilo se, najzanimljivijeg – kaligrafskog ispisivanja njihovih imena ideografskim znakovima kineskog pisma. Tako je recimo Ilija saznao da je, da bi se napisalo njegovo ime na kineskom, potrebno samo tri znaka, ili čak tri -uzevši u obzir laiku komplikovanost ideograma.

Među prezenterima na Trgu našli su se i Milica Mladenović, koja je već stigla i da ode do Kine, i njen kolega, po stažu učenja jezika mlađi, Pavle Lazarević.

– Već četiri godine učim kineski, kada sam počinjala bila sam možda jedina, a sada sve više mojih vršnjaka uči kineski jezik – kaže  Milica, za ovu priliku obučena u nešto moderniju ali ipak kinesku nošnju.

– Leži mi jezik. Nije težak kineski, meni je lakši recimo od engleskog, s čim se verovatno mnogi ne bi složili – tvrdi Pavle, takođe u nekakvoj kineskoj odori.

S obzirom na činjenicu da je dolaskom HBIS-a u Železaru Smederevo postalo mnogo zainteresovanije za sve što dolazi iz ove, do skora, tako daleke zemlje, kako ovo dvoje rekoše, ne čudi da raste broj, pre svega, mladih koji ima nameru da uči kineski. Za sada je to grupa učenika u Gimnaziji, ali bi, sudeći po broju onih koji su se motali oko štanda Instituta Konfucije, razgledali promotvni materijal i raspitivali, uskoro to moglo da bude znatno više.

 

Exit mobile version