Izložba slika „Kosmički cvet“ Ljubinke Bube Đurđević

SMEDEREVO, 20. septembar 2018 –  Izložba slika „Kosmički cvet“ autorke Ljubinke Bube Đurđević, biće otvorena u galeriji Centra za kulturu Smederevo u subotu.

Govoreći o svojoj stvaralačkoj motivaciji, o cvetu kao inspiraciji i o zastupljenosti likovne predstave cveta u svom slikarstvu, autorka ukazuje na lepotu cveta u procesu njegovog života, od rascvetavanja do laganog umiranja, nalazeći analogiju sa životom čoveka. Cvet predstavlja simbol oplođenja, bubrenja i obnove. Za umetnicu, on je istina koju treba uočiti. Kreativno posmatranje cveta kao najlepši momenat prepoznaje onaj u kome se cvet pojavljuje sa nabubrelim tučkovima i obojenim laticama.

Izložba koja će biti otovorena u subotu u 18 sati biće pred posetiocima do 30. septembra.

Ljubinka Buba Đurđević rođena je 1947. godine u Beogradu. Studirala je primenjenu umetnost, odsek keramika. Magistrirala je restauraciju porcelana. Radila je restauraciju antikvitetnih objekata i materijala: mermera, stakla, metala, drveta, porcelana, starih slika itd.

Radila je u Narodnom muzeju u Beogradu 20 godina. Produžila je restauratorski rad u Sjedinjenim Američkim Državama. U Los Anđelesu (Holivud, Beverli Hils) radila je sa poznatim antique galerijama i dizajnerima unutrašnje arhitekture. Boravila je u Pol Geti muzeju na usavršavanju.

U Jerusalimu, u Izrael muzeju,  radila je na konsolidaciji urni izvađenih iz Mrtvog mora.

Radila je i na arheološkim lokalitetima u Srbiji (Lepenski vir, Pločnik …). Bila je angažovana na restauraciji srednjevekovnog stakla za Narodni muzej. Tokom godina stvarala je umetničku keramiku i mozaike.

Izlagala je na brojnim izložbama. Učestvovala je na simpozijumu  Mermer i zvuci u Aranđelovcu i na likovnim kolonijama. Živi i radi na dva kontinenta i u dve zemlje, u  Srbiji i SAD.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!