Đorđević: Voleo bih da Srbija bude kao Smederevo

SMEDEREVO, 18. septembar 2018 – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, u društvu Zorana Martinovića, direktora Nacionalne službe za zapošljavanje i gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, uručio je danas u Smederevu 110 ugovora za zapošljavanje i samozapošljavanje.

„Voleo bih da Smederevo bude prvi grad u Srbiji koji nema nezaposlenih mislim da tome treba da težimo. Vi ste rekli da nam je tadašnji predsednik Vlade dao zadatak da se izborimo sa nezaposlenošću, Smederevo je dobar primer kako to može da funkcioniše i ovde imamo rapidno smanjenje nezaposlenosti. Svakako to želimo da podstičemo kao dobar primer ostalim lokalnim samoupravama. S druge strane, mislim da Smederevo ima još jedan veliki potencijal, u razvoju turizma, na tome bi možda paralelno trebalo raditi, da u nekim stvarima budete pioniri, da povučete i u toj sferi, da ljudima date šansu da i kada je samozapoljšavanje u pitanju dobiju ideju šta i kako da otvore jer turizam povlači mnogo stvari, od potrošnje do ideja gde može da se radi i kako“, izjavio je ministar Đorđević.

On je dodao da u odnosu na 2017, ove godine je 10 lica više dobilo priliku da se ostvari kroz samozapošljavanje, to je 610 osoba, ali ono što je dobro da imamo stabilno finansiranje, pored grada koji je izdvojio 15, država je dala 12,2 miliona.

„Akcionim planom je država dala 100 miliona za prekvalifikacije, pozivam građane da na taj način dođu na posla, ili unaprede svoje veštine i postanu konkurentniji. Meni je bilo fascinantno da je u 2018, po raznim osnovama, 8500 ljudi dobilo priliku da radi. Bojim se da idete ka tome, radujem se, ali se i bojim da jednog trenutka nećete imati nezaposlene, ali Smederevski kraj ne čini samo grad Smederevo, već i okolina, Smederevska Palanka i vi možete da budete na neki način centar za okupljanje drugih. Najbolji primer za to je koliko je bila dobra ideja da se železara stavi ponovo u pogon. Mi moramo da se borimo za veći standard građana, protiv siromaštva, sive ekonomije, jedini način je da svima damo priliku da rade i da se edukuju. Potrebno nam je ulaganje u bolje obrazovanje, bolji kadar.. Veća konkurencija daće i mogućnost da imamo više zaposlenih. Vidim ovde ima starijih, oni moraju da znaju da gledamo da zaposlimo što više ljudi, biće bolje i penzionerima. Mene kritikuju ovih dana zato što vodim brigu o penzionerima i mislim da oni još ne zaslužuju da se njihove penzije usklađuju samo prema rastu cena na malo i potrošačkoj korpi. Ja mislim da zaslužuju više, da budu mnogo, mnogo bliže sa svojim penzijama ka prosečnim platama nego da ostanu na ovom nivou uz usklađivanje. Živim za taj momenat kada će oni kazati da imaju dovoljno, ali mislim da je on još daleko i da oni i dalje zaslužuju povećanje penzija. Da bi bilo toga, u Srbiji nam treba više primera kao što je Smederevo. Zato sam ja danas ovde, da promovišemo na primeru  kako se može iskoristiti sve što država pruža, imamo opštine koje to ne čine. Smederevo je dobar primer, Smederevo je mnogo bolje kada pogledamo prosek u Srbiji, ali bih ja voleo da Srbija bude kao Smederevo“, rekao je Đorđević:

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović se zahvalio gradonačelnici Smedereva na tome „što ima razumevanja za programe i mere politike zapošljavanja koji su izvorno, nadležnost države, ali evo, Grad Smederevo to stavlja među svoje prioritete i svake godine iz budžeta izdvaja značajna sredstva. Upravo ova grupa danas, koja je u prilici da dobije ugovore, je tu zahvaljujući saradnji Grada Smedereva i Nacionalne službe za zapošljavanje“.

On je naglasio da je karakteristika ovog grada da je u poslednjih godina značajno smanjen broj nezaposlenih lica, dodajući da, naravno, na evidenciji još uvek ima dovoljno nezaposlenih da se bave ovim problemom, ali je ovde procenat smanjenja nezaposlenosti mnogo veći u odnosu na prosek u Srbiji. Prema njegovim rečima, od prošle godine broj nezaposlenih u Filijali Smederevo smanjen je za skoro za 20 procenata.

“Pored onoga što izdvaja Rebublika svake godine preko NZS, u ovoj godini je 156 lokalnih samouprava iz svojih budžeta izdvojilo oko 900 miliona za programe zapošljavanja. Ako bismo se vratili na period od pre pet ili šest godina to bi bio broj od deset lokalnih samouprava sa nekoliko desetina miliona. Možete da vidite koliki je taj progres prepoznavanja značaja ovih programa u lokalnim samoupravama. Verujem da ćemo takvom strategijom, vrlo brzo doći u krug proseka stope nezaposlenosti zemalja EU. Prevashodno je cilj da omogućimo teže zapoljšivima da dođu do poslodavaca kroz podsticaje i obuke“, poručio je Martinović.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je istakla da se od 2013. godine desio preporod Smedereva „a desio se onog trenutka kada je Aleksandar Vučić, tada premijer, kročio u ovu zgradu i naš grad. Od tada su krenule investicije, prvo PKC, pa zatim i železara“.

„Naših 5200 Smederevaca je dobilo stabilnu egzistenciju. Od tada Smederevo više nije u zapećku, ono je nekako došlo kao grad budućnosti i prioritet za razvoj metalske industrije, privrede uopšte. Od tada do sada zaposlilo se dosta ljudi, budžet grada se bolje puni i mi možemo svake godine kao grad da odvajamo više sredstva da bismo vama, uz pomoć države mogli da omogućimo da započnete svoj biznis, uposlite radnika više, i na taj način svoj posao i egzistenciju stabilizujete. Želim da vam se zahvalim što imate ideje za započinjanje posla, volju da radite, da vam poželim dobro zdravlje, da vaše firme jačaju, da oni koji započinju odnos na određeno, da dobiju zaposlenje za stalno, jer će se tako i porodice uvećavati“, rekla je aktuelna gradonačelnica Smedereva.

Danas su podeljeni ugovori za zapošljavanje 60 lica iz teže zapošljivih kategorija na novootvorenim radnim mestima u vrednosti od 8.850.000 i ugovori za samozapošljavanje za 40 lica u vrednosti od 7.260.000. Podeljeno je i 11 ugovora o sprovođenju javnih radova, za ukupno 39 lica, za šta su opredeljena sredstva u iznosu do 3.964.472 dinara.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!