Vukosavljević: Medijski projekti oslobođeni PDV-a

BEOGRAD/SMEDEREVO, 15. septembar 2018 – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prosledilo je danas svim lokalnim samoupravama u Srbiji obaveštenje ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da su medijski projekti oslobođeni plaćanja PDV-a, odnosno da se za njih ne izdaju fakture, preneo je UNS.

„Prenos sredstava koji se vrši u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, a koje se odnose na sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa, ne smatra se komercijalnim transakcijama, odnosno na njih se ne primenjuju odredbe Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama“, navodi se u dopisu ministra Vukosavljevića lokalnim samoupravama.

U njemu se ističe da je s obzirom na to „nesporno da nije potrebno izdavati fakture nakon zaključenja ugovora o sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, te da je stoga preporuka da se jednim članom ugovora precizira iznos dobijenih sredstava, dinamika prenosa, kao i rok u kome će se sredstva preneti“.

Ministar je predstavnike lokalnih samouprava podsetio da se, kada se sufinansiranju projekti iz oblasti javnog informisanja, novčana sredstva namenski dodeljuju za pokriće određenih troškova projekta kojima se obezbeđuje javni interes.

„Ovde se ne radi o ugovorenim poslovima za račun pojedinih organa uprave, odnosno uslugama po ugovoru. Organ uprave, raspisivanjem konkursa ispunjava svoju zakonsku obavezu da sufinansira proizvodnju medijskih sadržaja kojim zadovoljava potrebu građana za informisanem i ta usluga nije komercijalnog karaktera“, ističe Vukosavljević.

Podsetimo, ranije ove godine Ministarstvo finansija donelo je mišljenje da su projekti u oblasti javnog informisanja odobreni na republičkim, pokrajinskim, gradskim i opštinskim konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa oslobođeni plaćanja PDV-a.

Gradsko veće grada Smedereva, na poslednjoj sednici, u petak, obrazovalo je Komisiju za ocenjivanje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Smedereva u 2018. godini i imenovalo članove. Komisiju čine: Radojica Mali, predstavnik Udruženja radio stanica „RAB Srbija“, Biljana Ljubisavljević, medijski radnik i Ivica Šmit, predstavnik Udruženja elektronskih medija „ComNet“. Zadatak Komisije je da izvrši ocenu projekata podnetih povodom raspisanog Javnog poziva za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Smedereva u 2018. godini. Potom, da donese i dostavi obrazloženi predlog o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata Gradskom veću grada Smedereva na dalje postupanje, u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i Javnim pozivom za učešće na konkursu.

Za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja gradskim budžetom za ovu godinu opredeljeno je 20 miliona dinara.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!