Uvedene privremene mere u PU „Naša radost“

SMEDEREVO, 15. septembar 2018 – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razrešio je direktorku Predškolske ustanove „Naša radost“ u Smederevu, kao i kompletan Upravni odbor Ustanove. Istovremeno, postavljen je novi vršilac dužnosti direktora i imenovani članovi privremenog Upravnog odbora Ustanove.

Rešenje o razrešenju je doneto nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora nad radom Ustanove, odnosno utvrđivanja okolnosti po dopisu roditelja, koji nakon prijavljenog nasilja vaspitača nad njihovim detetom  nisu bili zadovoljni postupanjem direktorke i Upravnog odbora, sprovedenim disciplinskim postupkom i utvrđivanjem odgovornosti zaposlene. Potom su ceo slučaj prijavili, najpre Zaštitniku građana, a zatim i Republičkoj prosvetnoj inspekciji.

Na osnovu javno objavljenog Izveštaja, saznajemo da je Zaštitnik građana postupajući po pritužbi N. M. koju je podneo u ime svog maloletnog deteta, u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Predškolske ustanove ,,Naša radost“ iz Smedereva, utvrdio da je „Predškolska ustanova ‘Naša radost’ iz Smedereva načinila propuste u radu i povredila prava deteta V. M. na zaštitu od nasilja u ustanovi“. Nakon sprovedenog postupka, Zaštitnik građana je Ustanovi uputio Preporuke.

Po prijavi roditelja postupali su prosvetni savetnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zatim prosvetna inspekcija Gradske uprave Smederevo i na kraju Republički prosvetni inspektori.

Kako saznaje Podunavlje.info, ministar je u skladu sa svojim ovlašćenjima,  zbog  utvrđenih propusta u postupanju Ustanove, koji su pored ostalog doveli i do zastarevanja disciplinske odgovornosti zaposlene, a koje su prosvetni inspektori konstatovali u okviru inspekcijskog nadzora, preduzeo meru iz člana 106. stav 1. tačka 4, Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i u PU „Naša radost“ u Smederevu  uveo privremene mere.

Do prestanka privremenih mera, odnosno izbora direktora, za vršioca dužnosti direktora postavljena je Svetlana Marković, vaspitač.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!